На първо четене: Бизнесът ще може да преподава в университетите

2146
На първо четене: Бизнесът ще може да преподава в университетите

Парламентът прие на първо четене законови поправки, които разрешават на изявени специалисти от практиката да провеждат лекции от общия хорариум в университетите. Това ще става след решение на съответния факултетен съвет и при условие че часовете са до 10% от учебния план на бакалаврите и до 20% от този на магистрите.

Промените в Закона за висшето образование, чиито вносители са депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", бяха приети на първо четене днес с 80 гласа "за" и 11 "въздържал се", съобщава "Дневник".

Ивайло Дичев: Висшето образование у нас се движи по инерция

Недостигът на студенти е нещо като български евъргрийн. Тази година дори първият във всички класации Софийски университет не успява да ...

И в момента различни специалисти се канят като гост-лектори в университетите, но по-скоро не за да водят часове от учебния план, а да споделят опит от практиката.

Текстовете предвиждат още работодателски и бизнес организации да могат да участват в разработването на учебните програми. Това ще помогне за тяхното осъвременяване и синхронизиране с изискванията на бизнеса.

От ГЕРБ обясниха, че целта е да се разреши проблемът с необходимостта от допълнително обучение на студенти от различни специалности, което бизнесът твърди, че трябва да осъществява при наемането им. По думите на вносителите поправките са приветствани от ректорите. 

Според ДПС обаче няма гаранция, че добрите специалисти в бизнеса ще бъдат и добри преподаватели.

Ректори искат да сключват договори за управление с министъра на образованието

Ректорите на държавните висши учебни заведения да сключват договори за управление с министъра на образованието. Договорите ще съдържат ...

От БСП обявиха, че се въздържат да подкрепят промените, тъй като това щяло да намали броя на лекциите на останалите преподаватели, което би довело до демотивация. Според социалиста Красимир Янков с поправките управляващите искали да изключат държавата от планирането на икономиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com