Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-малките в училище - без бележници, ще бъдат оценявани като инвестиционни банкери

13 февруари 2019, 05:55 часа • 29313 прочитания

От следващата учебна година най-малките в училище - учещите от I-ви до IV-ти клас, няма да имат бележник. Вместо това ще им бъде създадено портфолио, като в него ще се следи развитието на съответното дете като ученик и постиженията му.

Около 11 000 ученици ще бъдат засегнати от промяната, която значи, че за тях няма да се пишат познатите досега оценки от шестобалната система (от 2 до 6). Според експерти обаче е необходимо знанията и уменията на децата да бъдат документирани.

Портфолиото ще е индивидуална папка с учебни материали, показващи не само реалните знания на ученика, но и усилията, които той е положил, за да стигне до тях, твърдят от МОН, информира Нова телевизия. Портфолиото трябва да даде и допълнителна информация за ученика - като таланти и интереси или наличие на специални образователни потребности.

Със съдържанието на портфолиото ще се запознават и учителите от горен курс, които поемат децата след завършване на IV-ти клас.

За да бъде извършена промяната, държавата ще трябва да похарчи общо 350 000 лева.

Учителите, които от години прилагат този метод, твърдят, че така децата имат стимул да са по-внимателни и да работят по-добре. Причината - залага се на конкурентното начало при деца, на състезанието, а това изкарва най-доброто от тях.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес