Наказват пилите професори от СУ със "забележка"

60153
Наказват пилите професори от СУ със "забележка"
Снимка: Петър Чернев/Actualno.com

Съветът на деканите на Историческия факултет на Софийския университет разгледа обясненията на професорите Драгомир Драганов и Костадин Рабаджиев за нетрезвото им състояние, което стана достояние чрез клипа на "Ранобудните стденти".

Деканите решиха:

"Като отчитаме характера на провинението, но съобразявайки се с начина на неговото преекспониране в публичното пространство и обстоятелството, че двамата преподаватели нямат налагани досега административни наказания, предлагаме на Ректорското ръководство те да бъдат наказани в съответствие с Правилника на Софийския университет със „Забележка" (чл. 128 от ПУД на СУ).

Повдигнатият от авторите на видеоклипа въпрос за т.нар. режим на окупация поставя логично проблема за неговата същност и срок на действие. Затова предлагаме да се организира общоуниверситетско допитване относно продължаването на окупацията на Ректората."

Предстои и Ректорският съвет да каже своята дума. Той ще е арбитърът и ще прецени дали наказанието съответства на провинението.

Междувременно, студентският съвет към факултета излезе с декларация, че се разграничава от "Ранобудните студенти". Преподаватели историци също проявили солидарност с двамата професори, като са изразили молба да бъдат наказани със същото, каквото и колегите си, предаде КРОСС.

Във Философския факултет пък обсъждат депозираната вчера оставка на проф. Александър Димчев. Бившият декан обяви в събота, че ще напусне като преподавател и призова и колегите си да направят същото и "да не се страхуват за хляба си". Професорът подкрепя "ранобудните студенти". Според декана на Философския факултет проф. Димитър Денков оставката на проф. Димчев едва ли ще бъде приета, тъй като повечето преподаватели не били съгласни. Ректорът проф. Иван Илчев пък каза, че се надява "да надделеее разумът, защото никой няма полза от това".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com