Наредби "убиват" училищата с разширено изучаване на изкуства

3144
Наредби "убиват" училищата с разширено изучаване на изкуства
Снимка: horo.bg

Учители от средните училища с разширено изучаване на изкуства излизат на протест на 8 февруари. Учебните заведения са изправени пред избора или да останат без ученици през новата учебна година, или да променят учебните си програми и в пъти да намалят часовете по изкуствата, съобщи БНТ 2.

Промените в приема за първи клас обричат 144 СОУ "Народни будители" в София, което 20 години обучава по програма с разширено изучаване на изкуства, да загуби облика си.

Родители към държавата заради проблемно дете: Вземате само временни решения

И днес, 27 януари, децата от 3 „Б” клас от столичното 19-то СОУ „Елин Пелин” учат в сградата на общината. Причи...

Над 500 деца всяка година се явяват на приемен изпит за първи клас, защото искат да рисуват, танцуват или пеят. Тази година обаче е различно. Кандидатите за първи клас по хореография, например, няма да бъдат избирани според таланта, а според това колко близо е домът им до училището.

„Нямаме право да правим проверка на способности, защото така е написано в закона“, каза директорът Величка Николова. Или иначе казано: „Иванчо живее тука наблизко ще стане хореограф! Ми той може да не става. Как да го направим?“, допълва Стефан Петров.

Това, че училището няма право да проведе приемен изпит, на практика блокира и приема на ученици и в пети клас. Невъзможен се оказва и приемът след седми клас, защото училището не може да направи профил хореография.

„Опитахме се да направим предложение за професия танцьор. Оказа се, че при тълкуването на този закон, велик закон – заместник-министърът господин Деян Стаматов ни писа и писмо и каза, че може. Председателят на комисията по образованието Милена Дамянова ни написа също писмо на наше писмо и каза, че може. Сега, когато тях ги няма, по-ниските чиновници започват да тълкуват закона, казвайки че не може. Което означава, че ние няма как да реализираме професия танцьор или профил хореография седми клас“, поясни Величка Николова.

Според Николова новият закон и наредби ще "убият" този тип училища. У нас те са общо 25 и обучават над 10 хиляди деца. „Нашата цел не е да ги ни направим професионални танцьори. Има такива училища. Да, ако искат, да. Но при нас образованието е точно толкова, колкото е в една гимназия плюс всякакви изкуства“, казва Анелия Карчева.

Диян Стаматов: В първи клас не бива да говорим за елитност

Тази година в София ще има 2 хиляди повече първокласници, но сигурно ще има деца от близките градове, така че адресът няма как да не бъ...

Според новия закон, ако ученик иска да изучава разширено изкуства в общообразователно училище, може да го направи едва след 10 клас.

„На този етап няма как да се сдобием с нови ученици. И не за друго, а защото законът е направен по един начин, който дава възможност да се тълкува. Един закон не може да се тълкува. Той се изпълнява или не“, каза Величка Николова.

След три години писма и предложения до институциите, бройката, на които е отдавана изгубена, резултат няма. Законът е вече факт. А безсилието предизвиква сълзи.

„Ние нямаме път за реагиране. Ние сме… в шаха се казва цайтнот. Т.е. нищо не можеш да направиш“, казва Величка Николова.

На 8 февруари учителите от 144 училище и техните колеги от цялата страна излизат на протест пред министерството с надеждата да успеят да запазят училища си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com