Не би трябало да има паника при записването на първолаците, смята Ваня Кастрева

43222
Не би трябало да има паника при записването на първолаците, смята Ваня  Кастрева
Снимка: БГНЕС

Няма причина за истерия около кампанията за подаване на заявления за кандидатстване на първокласници в столичните училища, увери директорът на Регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Въпреки това в първия ден за подаване на заявления родители се редиха пред столичното 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов", за да бъдат първи. Малко след 5 сутринта първите родители на бъдещите първокласници вече бяха пред училището в понеделник.

„Не ни се иска да водим децата си на училище на километри, това е нашето място и затова сме тук, на ранна закуска”, обясни майка.

„Нямаме много избор в околните квартали, като станат 2-3 клас трябва да ги пускаме сами, трябва да пресичат „Цариградско шосе”. Не е удобно”, коментира Николай, който е баща на първокласник.

„Още вчера и по телевизия, и по радио съобщаваха какво става в този ден, когато започва записването и затова дойдох от рано, за да не бъда някой от последните 500, да речем, чакащи”, посочи Кирилка Макавеева.

Без списък на чакащите, но въоръжени с кафе и топъл чай, родителите обсъждат системата за класиране на децата. „Изкарали са някакъв ред в сайта на училището и по него действаме, дано да няма някакви шашми по-нататък”, надява се Николай. Според него проблемът е, че много хора, които не живеят в квартала, но много родители посочват по-близък адрес като настоящ, без да живеят там.

Училището приема 132 първокласници. При по-голям брой кандидати класирането ще се извърши според няколко критерия, като най-голям шанс имат децата с адресна регистрация в района. Миналата година кандидатите за това училище са били три пъти повече от местата за прием.

Досега в списъците фигурират 72 семейства, информираха регистраторите в 119-то СОУ, които увериха, че точките ще бъдат еднакви, независимо дали документите са внесени в 8:00 сутринта на 6 януари, или в 18:00 часа на 31 януари.

„Всеки иска да подаде заявление още първия ден, създали сме организация да няма напрежение. Ние сме задължени да запишем най-вече децата от квартал „Изток” – затова се проверява адресната регистрация към момента в лична карта”, увери директорът Диян Стаматов. Най-много точки – 50, имат децата от квартала, а с по 10 по-малко от съседните квартали.

Според директора на Регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева ранното записване на първокласниците показва, че родителите са отговорни. Тя обаче изтъкна, че е важно родителите да се информират добре за правилата за прием във всяко училище, защото те са децентрализирани и се регламентират от самите учебни заведения.

„За конкретното училище през целият януари това носи еднакъв брой точки. Много малко са училищата, в които редът има смисъл – той обаче обикновено е последен критерий и се спазва рядко при изключително стриктен подбор”, обясни Ваня Кастрева.

По думите й, записването за първи клас не би трябвало да предизвика опашки. „То става с оригиналното удостоверение за подготвителен клас – бъдещият ученик може да е кандидатствал в няколко училища, но ще се запише само в едно. Затова има и второ класиране”, обясни още Кастрева. „Важно е родителите да следят сроковете и да спазват графиците”, подчерта тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com