Не кантарът, а разумът и законът трябва да решат казуса "НГДЕК"

90329

Близо 1500 подписа с искане от родители, ученици, учители, приятели на НГДЕК и радетели за класическото образование в България бяха внесени на 19 декември в Министерството на културата в подкрепа на връщането на училището на ул. "Баба" 16.

Подписите са събрани, както в интернет-петицията, така и от загрижени родители на ръка. Това е с 500 повече от обявените 1000 на подкрепящите оставането на НГДЕК в сградата на 13 СОУ.

Създадоха петиция за връщане на НГДЕК в ремонтирана сграда

Родители, учители и ученици създадоха петиция за връщане на НГДЕК в ремонтирана сграда. Ето какво гласи текстът на документа: "Ремонт...

Макар че са повече, застъпниците на идеята Класическата гимназия да се завърне в ремонтираната за 2,2 млн. евро сграда на ул.  "Баба", не искат да парадират с бройката си.

Освен начин за проучването на общественото мнение интернет-петицията е и начин да се преодолее липсата на информация, което съпътства скандала с настаняването на близо 500 деца в една опасна за тях  сграда в официално най-опасния район на София.

Учителите, родителите и учениците, които настояват за връщането на училището на ул. "Баба", където вече има нормални условия за провеждането на учебен процес, искат да се спази законът, тъй като постоянна заповед да ползване на сградата на 13 ОУ няма, а от 28 ноември тази година за ремонтираната сграда на ул. "Баба" има Акт 16 и Разрешение за ползване. Тогава бе проведена среща със заместник-министъра на културата Василев, който заяви, че след като има Акт 16, не вижда да има някаква пречка гимназията да се върне в ремонтираната сграда.

Другият основен момент в сагата със сградата на Класическата гимназия би трябвало да е гласът на разума, тъй като няма нищо по-разумно от това 500 деца да бъдат изведени от опасните условия, в които прекарват по  няколко часа на ден, коментират инициаторите на петицията

Освен това заключението на Констативен протокол от 30 септември 2013 година, изготвен от специалисти от ОДРС при ДОСК – СО гласи, че - от външния оглед може да се направи извод, че като цяло конструкцията на сградата е в сравнително добро състояние, но системни течове, влага в помещенията, неуплътнена дървена дограма, неправилно отвеждане на дъждовни води може да доведат до нарушаване експлоатационните качества на сградата. Налице са изключително лоши хигиенни условия и сградата трябва да бъде ремонтирана. Незабавно следва да се вземат мерки и да бъдат укрепени комините, които са частично разрушени и са опасни за здравето и живота на ползвателите.

НГДЕК вече може да се върне на ул. "Баба" 16

Учениците от Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) вече може да се върнат в ремонтираната сграда, след като необходим...

Факт е обаче, че на 2 октомври 2013 година архитект Влади Калинов, който е директор на Дирекция „Общински строителен контрол” в Столична община, изпраща друг документ до кмета на Район „Възраждане” Савина Савова относно състоянието на сградата на 13 ОУ. Заключението, което е изложено в документа, е, че „не са нарушени ескплоатационните качества на сградата и същата може да се ползва по предназначение”. Пред Actualno.com директорът на НГДЕК г-жа Мариела Папазова каза, че предназначението на сградата винаги е било за провеждане на учебни занаятия.

В края на октомври министърът на културата Петър Стоянович призна, че е наясно, че държавата влиза в нарушение за НГДЕК. При неспазване на изискването за ползване по предназначение на ремонтираната сграда на Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ” в столичния квартал "Модерно предградие” (ул. „Баба” 16) като място за обучение на нейни ученици, Министерството на културата ще връща средствата за извършената с европейски средства реновация на сградата, ще търпи санкции от МРРБ, както и от Сметната палата за неправилно разходване на финансови средства.

През ноември в близост до сградата на 13 ОУ, на ул. „Пиротска”, бяха извършени две тежки престъпления: намушкването на студентката Виктория и побоя над българския гражданин от турски произход Метин. На 27 ноември, на метри от училището, възникна пожар в хостел, обитаван от 200 нелегални емигранти.

Адресът на петицията.

Снимка: Така изглежда вече ремонтираната сграда на НГДЕК

Директорът на НГДЕК: В медиите се изговориха много измислици за мен и Класическата гимназия

Ще бъде ли преместена Класическата гимназия от новия си дом в сградата на 13-то ОУ на ул. „Св. Кирил и Методий” 68 или буря...

Вижте още снимки от сградата на 13 ОУ

Така изглежда ремонтираната сграда на ул. "Баба"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com