X
 
 

Неотложно необходимите за Националната художествена академия пари са доста

1053 0
Неотложно необходимите за Националната художествена академия пари са доста
Снимка: БГНЕС
Около 600 000 лв. не достигат на Националната художествена академия за заплати и други неотложни разходи. Засега преподавателите са получили единствено аванс за ноември, стипендиите на студентите обаче са изплатени. Това съобщи ректорът в оставка проф. Николай Драчев, който представи новия учебен корпус на академията. Модерната сграда е построена с близо 3 млн. лв. по Оперативната програма “Региони в растеж”, предаде в. "24 часа".

Именно заради липсата на заплати вече тече протест на преподаватели - от над седмица. Ректорът на учебното заведение подаде оставка,  след като стана ясно, че Художествената академия е изправена пред опасността да фалира. В момента тече пореден одит на Министерството на образованието и науката. От Студентския съвет на НХА пък уточниха, че студентите са си получили стипендиите за успех, но предстои да бъдат изплатени и парите им за значими студентски постижения.

На първо четене: Ще се закриват университети, получили два пъти отказ за акредитация

На първо четене парламентът одобри днес механизъм за закриване на университети, които два пъти получат ниска оценка при институционална...

"260 000 лв. трябват за заплати за декември, в ателиетата за реставрацията сме спрели водата, защото има течове. Вертикалните щрангове в студентските общежития са от 50-60 години, непрекъснато има аварии. Реално, ако не бяхме плащали тези неща, трябваше да спрем учебния процес през септември”, коментира проф. Драчев.

Според него се тиражират информации, които са неверни, недоброжелателни и уронват имиджа на академията.

"Лошата държава" не може да се меси в свещената академична автономия. Те имат пълното право и отговорност да се разпореждат със средствата както решат. Това, което се е случило, е да извършат разплащания по капиталови разходи, преди да са платили заплати и стипендии - нещо, което не е в съответствие с регламентираните приоритети; доколкото разбрах, са отклонили и целеви средства". Така министърът на образованието Красимир Вълчев коментира проблема с липсата на пари преди седмица. Група от академичния съвет на Художествената академия и вчера беше на среща с него.

Днес, 20 декември, в 17:00 часа изтича срокът за подаване на кандидатури за нов ректор. Засега е ясен кандидат е само скулпторът проф. Велислав Минеков.

Нямаме нито едно висше училище в списъка на европейските университетски мрежи

"Нито едно българско висше училище не е включено в одобрения списък в европейските университетски мрежи. Това каза министърът на образо...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...