Николай Денков: Над 50% от учителите са преболедували COVID-19

2123
Николай Денков: Над 50% от учителите са преболедували COVID-19
Снимка: БГНЕС

Над 50% от учителите в страната са преболедували или ваксинирани срещу COVID-19. Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков в интервю за Дарик радио.

„Много важно е да се разбере, че подходът тази година е коренно различен от това, което хората помнят от миналата година. Миналата година решенията се взимаха на областно и национално ниво и нямаше аргументи. Тази година решенията се вземат на локално ниво. Готови сме да вземаме решения на ниво училище, община и едва тогава на областно и национално ниво, които идват от здравните власти. Ако в училището няма заразени, ние няма да го затваряме. Дали ще има затваряне, или не, зависи от конкретната локална общност. Ако искат хората децата им да са в училище, трябва да спазват мерките извън училището, за да има малък брой заразени и децата в училището да са здрави“, посочи Денков.  

Учебната година започва с тържества на двора и по различно време за всеки клас

Тържествата за 15 септември да са присъствени, на открито и по различно време за отделните випуски. Директорите трябва да създадат орга...

„Имахме разговор в Министерски съвет, на който обсъдихме какви са правилата, които съответстват на медицинската информация и как това, което залагаме като насоки, ще се свърже с насоките за бизнеса и насоките на здравното министерство. Всички се обединихме, че училищата и детските градини трябва да бъдат последни за затваряне и първи за отваряне. Тогава си позволихме да променим насоките. Ако няма рязка промяна в епидемичната обстановка и промяна в решението на Министерски съвет, училищата и детските градини последни ще затварят и ако няма заразени деца, те ще стоят отворени. Дали ще затваряме, или не, вече не зависи от Министерството на здравеопазването или МОН, а от това, което правят децата“, заяви той.  

„Убеден съм, че маските могат да намалят риска от заразяване. Борим се да намалим риска с ясното съзнание, че той никога не може да бъде премахнат изцяло. Изключителни важен е примерът на учителите и личният пример на родителите. Ако бяхме ваксинирани на много по-високи нива, мерките щяха да бъдат различни. Всеки, който взема политическото решение, трябва да мисли за реалния риск, за нещата, които не искаме да видим и чуем, защото когато се случат, ще се случат на нашите деца и родители“, посочи министърът.  

„Над 30% от учителите са ваксинирани, имаме и над 20% преболедували. Над 50% от учителите в страната са преболедували или ваксинирани. Това доста облекчава напрежението върху учителите през идващата учебна година. Още през миналата година бяха осигурени над 100 000 електронни устройства за ученици и учители. Осигурихме 44 000 за новата учебна година. Осигурили сме и тези 34 000, които миналата година нямаха достъп до интернет. Системата е много по-добре подготвена, но целта е максимално присъствено обучение, така че само по изключение да преминаваме към такова обучение“, каза още министър Денков.  

По думите му има изследвания, които показват, че 90% от учителите искат присъствено обучение. Според него при положение, че има ваксини и възможности за тестване, те трябва да бъдат на страната на присъственото обучение. Министърът заяви, че натоварването на учителите през пандемията е било често и по над 12 часа на ден, но те са осигурили учебния процес. Денков посочи, че наблюдаваме плато в страната и ако се отворят училищата без мерки, може рязко кривата да тръгне нагоре, а откриването на учебната година е такова събитие, което може да го предизвика. „Аз съм оптимист за това, че правим възможно най-доброто. Ако някъде заболяемостта тръгне рязко нагоре, ние трябва да реагираме. Във всеки ден ние ще знаем какво се случва във всяко едно училище по отношение на заразени, карантинирани и болни и ще може да помогнем на училищата. По-отворена система за присъствено обучение с отговорност за здравето на учителите и учениците аз не мога да си представя", допълни той.

Иначе Денков не е виждал по-тъжна гледка от деца с маски в болница, които се борят за живота си. „Търсенето на истината трябва да минава през методите на науката. Ако искаме да установим истината, трябва да забравим за малко за политиката. Трябва да видим какви са резултатите от това, което се случи миналата година. Образователната система се разцепи на две. Там, където учениците са мотивирани, учебната година протече нормално, а там, където не са- резултатът беше катастрофален. В една кризисна ситуация трябва да се мобилизират всички - и учители, и родители и ученици, за да преминат заедно през този процес. Това има цена и тя е свързана с напрежението, психологическите и психически проблеми, които дават отражение и все още тежат и дават своето отражение в дискусията как да започнем учебната година“, посочи министърът.  

Малките ученици - с маски само в междучасията

В сряда ще имаме окончателния вариант на противоепидемичните мерки, които се налага да се спазват в училищата. Това обяви служебният ми...

„Нормално е, когато липсва информация, хората да са притеснени. Неприемливо днес е, когато знаем много повече, ние да продължаваме да робуваме на страховете си. Основните средства, които трябва да използваме, са проветряването и маските, защото това е средството, което спасява човешки живот. Това, което имаме повече, са ваксините. Има достатъчно натрупана информация, която показва, че ваксините не предпазват изцяло от заразяване, но предпазват от тежко преболедуване и смърт. Това е бъдещето и ако България иска да прескочи този етап с мерките, трябва да се довери на резултатите от науката. РНК елементите, каквито са ваксините, няма как да се включат в ДНК кода на хората. Това опасение няма научно основание“, добави Денков.  

„По-тъжна гледка от деца с маски, е гледка на деца в болница, които се борят за живота си. Има достатъчно данни в други страни, когато се разпространи Делта вариантът, че процентът на деца, които са заразени и постъпват в болница, се повишава. Наред с проблемите, които възникват при електронното обучение, ние трябва се опитваме да минимизираме риска за разболяването на учителите и учениците. Правим всичко възможно да осигурим максимално присъствие при минимален риск“, заяви той.  

„Предаването по въздушно-капков път означава, че едно дете ако кихне, изкашля се или се развика на друго дете, ние имаме източник на зараза в затворено помещение, което може да зарази друго дете. Носенето на маски не предпазва детето от другите. То намалява възможността източникът на зараза да зарази повече деца. Затова търсихме варианти да не мъчим малките деца от 1-ви до 4-ти клас, в предучилищните групи и детските градини с маските, но там поставихме други изисквания, но няма начин, ако спазваме мерките, да не намалим риска за заразяване на децата“, каза още министър Денков.  

„Премахнахме маските до 4-ти клас, но в коридорите на училищата трябва да ги носят, защото се смесват там с други деца. Представете си в едно, две или пет училища, ако избухне епидемична вълна, кой ще носи отговорността? Трябва да пресмятаме риска в цялата палитра от решения, които вземаме. Търсим къде е границата. Спираме се до децата до 4-ти клас, защото има разлика с децата от 5-и клас например. Там влизат различни учители. Паралелката минава в електронно обучение при установено едно болно дете. Установяването дали е болно детето и дали да затвори паралелката минава през РЗИ. Трябва да има тест, който показва, че детето е заразено, и се карантинира паралелката, ако заразеното дете е било на училище. Никой не може да извади паралелката, ако детето е било контактно извън училище. Здравните власти са тези, които затварят. МОН дава разпореждане за преминаване към обучение от разстояние. Склонни сме да преосмислим 10% процента заразени ученици, ако се появи нов вариант или се видим, че много бързо вирусът започне да се разпространява в училище“, допълни той.

Прочетете още по темата: Денков: Новата учебна година ще бъде по-дълго присъствена

Решават индивидуално за всяко населено място как да се обучават учениците

За всяко населено място ще се решава според ситуацията дали учениците ще се обучават присъствено или дистанционно. Ако заболеваемостта ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование