Новото образование - решихме за "съжителството", но учебниците са кът

2577
Новото образование - решихме за "съжителството", но учебниците са кът
Снимка: Actualno.com

Вслушахме се в мнението на над 2000 учители, за да изготвим в крайна сметка учебните програми. Това заяви заместник-министърът по образованието Диян Стаматов.

По история ще се изучава терминът „иго”, а по литература – терминът „робство”, обясни зам.-образователният министър. И той потвори тезата от времето на предишния екип на образователното министерство – че терминът за този период от историята ни е „османско владичество”.

"Балканджи Йово" - по история в 6 клас, Исус и Богородица - по литература в 8 клас

"Робинзон Крузо" няма да се учи от учениците в 6 клас. Това заяви зам.-образователният министър Диян Стаматов по време на дискусията ок...

По отношение на учебниците Стаматов коментира, че споразумението за нови учебници с издателите не е в рамките на новия просветен закон. Може би учебник по история за VI клас ще има в края на ноември (бел. ред. - т.е. след началото на новата учебна година), призна той. И намери решение – да се работи със старите учебници. Няма как обаче да се учи по стар учебник в V клас, призна Стаматов. Той отхвърли възможността новия Закон за предучилищното и училищното образование да бъде отложен, защото щяло да се прекъсне образованието на цяло поколение. Проблемът с учебниците стана ясен още в края на миналата година и началото на тази, след като АБК реши да обжалва пред съда заповедта на предишния министър на образованието Тодор Танев за начало на процедура - поради твърде малкото време преди новата учебна година.

Според Стаматов връщането на „Балканджи Йово” точно в VI клас е направено, защото отговаря на определен исторически момент в образованието. Важно е децата да го разберат, затова произведението е сложено там.

Заместник-министърът обясни, че учебниците са пълни с много съдържание, което трябва да се намали. Няма как да стане, без да се махнат известни произведения, подчерта Стаматов пред bTV. Затова и много произведения „няма да бъдат изцяло задължителни”, добави Стаматов. Такъв пример е „Робинзон Крузо”, който няма да бъде изучаван.

80% от произведенията в училище са изцяло български, а останалите са на чужди автори. Става въпрос за времето от V до XII клас. Трябва учениците да могат да дават примери от български автори, обясни зам.-образованителният министър.

Отрасловият съвет одобри програмите за 2, 6 и 8 клас

Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование обсъди и прие учебните програми за 2, 6 и 8 клас с на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com