Официално: Новоприетите студенти в СУ ще плащат повече

4453
Официално: Новоприетите студенти в СУ ще плащат повече

Таксите в Софийския университет "Св. Климент Охрридски" скачат от следващата учебна година. Това реши Академическият съвет на университета.

Той прие предложенията на факултетите, обсъдени в Съвета на деканите на 29 февруари 2016 г., които предвиждат увеличаване на годишните такси за 23 професионални направления, в които Софийският университет обучава студенти, между 40 и 239 лв. за редовната форма на обучение и между 15 и 370 лв. за задочната форма.

Стартира приемът за кандидатстудентската кампания за СУ

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия стартира днес, 22 февруари. Крайният срок е 11 ...

Най-голямо е увеличението на годишната такса за задочно обучение в професионално направление "Педагогика" - от 115 на 485 лв., и за редовно обучение в специалностите "Право" и "Международни отношения" - от 500 на 739 лв.

От висшето училище уточняват, че увеличението на таксите ще бъде единствено за новоприети студенти. Увеличаването няма да важи за действащите студенти, които са започнали обучението си преди учебната 2016-2017 г.

От университета допълват, че студентските такси не са увеличавани от 2008 г., а висшето училище трупа дефицити за сметка на това, че заплаща по-високото качество на обучението, а получава еднаква субсидия за по-ниски такси.

Приетото увеличение на размера на таксите за обучение в повечето случаи остава далеч под допустимия максимален размер според Закона за висше образование, посочват от Алма матер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com