Омбудсманът към МОН: Отложете с година промените в "малките матури", стресират децата

3184
Омбудсманът към МОН: Отложете с година промените в "малките матури", стресират децата
Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът препоръча на министъра на образованието да отложи с година предвидените от МОН промени в Националното външно оценяване (НВО) за учениците след 4-ти клас.

Диана Ковачева мотивира искането си с възникналото напрежение в обществото и множеството жалби, постъпили в институцията от родители и педагози, като най-сериозен е отпорът срещу промяната на формата на диктовката, подчертават от институцията

57 532 четвъртокласници участваха на външно оценяване по математика

В проведеното днес национално външно оценяване по математика в IV клас участваха 57 532 ученици, които са 95 % от общия брой на четвъ...

Според промяната, предвидена от МОН, текстът за диктовката по български език и литература вече ще бъде пускан на аудиозапис, а няма да бъде четен от учител.

В края на януари за отлагане на промените призоваха и начални учители и родители. Те се включиха в подписка до просветния министър срещу използването на аудиофайл за диктовката в 4-ти клас и допълнителна бланка за отговорите. ПОДРОБНОСТИТЕ ТУК.

Ковачева смята, че "нищо не налага спешното въвеждане на промените, които според експертите на МОН целят да дадат равен старт на всички ученици и са мярка за преодоляване на бъдещи неравенства чрез уеднаквяването на критериите и начина на провеждане на изпитите от НВО".

"Това ще стресира изключително децата и то на фона на дискусията, която тече в обществото, дали изобщо е необходимо НВО след 4-ти клас, което всъщност измерва ефективността на учителите през децата, което отново е за тяхна сметка", категорична е  омбудсманът.

Продължава външното оценяване на учениците от 4 клас

Националното външно оценяване на четвъртокласниците по Човекът и обществото ще се проведе на 12 май, а ден по-късно ще бъдат оценяван...

В сигналите си до общественият защитник родители и педагози възразяват и срещу други промени, предвидени да бъдат въведени в т.нар. "малки матури" още този май -  като удължаването на времетраенето на изпита на 60 минути, работата върху бланки, вместо ограждането на отговор, съставянето на текст в последните минути на изпита, пренасянето на отговори на отделна бланка, писането с черен химикал.

Според Ковачева такива промени е "редно да се правят в началото на учебната година, а не по средата". Преподавателите алармират, че вторият учебен срок вече е започнал, а учителите все още нямат достатъчно информация - липсва аудиофайл, по който да подготвят учениците, на сайта на МОН не са публикувани примерни тестове, а това правят издателствата, които "налучкват" формата на изпита.

"Във връзка с описаното, в защита на най-добрия интерес на децата и на основание Закона за омбудсмана, се обръщам към Вас с препоръка за обмисляне на възможността въвеждането на новостите да бъде отложено за следващата 2020/2021 учебна година с оглед системата да бъде подготвена с необходимите материали, както и учителите, и учениците да са наясно своевременно с изискванията към тях", пише в становището до министъра на образованието Красимир Вълчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com