X
 
 

Омбудсманът към МОН: Отложете с година промените в "малките матури", стресират децата

940 1
Омбудсманът към МОН: Отложете с година промените в "малките матури", стресират децата
Снимка: Пресцентър на омбудсмана
Омбудсманът препоръча на министъра на образованието да отложи с година предвидените от МОН промени в Националното външно оценяване (НВО) за учениците след 4-ти клас.

Диана Ковачева мотивира искането си с възникналото напрежение в обществото и множеството жалби, постъпили в институцията от родители и педагози, като най-сериозен е отпорът срещу промяната на формата на диктовката, подчертават от институцията

57 532 четвъртокласници участваха на външно оценяване по математика

В проведеното днес национално външно оценяване по математика в IV клас участваха 57 532 ученици, които са 95 % от общия брой на четвъ...

Според промяната, предвидена от МОН, текстът за диктовката по български език и литература вече ще бъде пускан на аудиозапис, а няма да бъде четен от учител.

В края на януари за отлагане на промените призоваха и начални учители и родители. Те се включиха в подписка до просветния министър срещу използването на аудиофайл за диктовката в 4-ти клас и допълнителна бланка за отговорите. ПОДРОБНОСТИТЕ ТУК.

Ковачева смята, че "нищо не налага спешното въвеждане на промените, които според експертите на МОН целят да дадат равен старт на всички ученици и са мярка за преодоляване на бъдещи неравенства чрез уеднаквяването на критериите и начина на провеждане на изпитите от НВО".

"Това ще стресира изключително децата и то на фона на дискусията, която тече в обществото, дали изобщо е необходимо НВО след 4-ти клас, което всъщност измерва ефективността на учителите през децата, което отново е за тяхна сметка", категорична е  омбудсманът.

Продължава външното оценяване на учениците от 4 клас

Националното външно оценяване на четвъртокласниците по Човекът и обществото ще се проведе на 12 май, а ден по-късно ще бъдат оценяван...

В сигналите си до общественият защитник родители и педагози възразяват и срещу други промени, предвидени да бъдат въведени в т.нар. "малки матури" още този май -  като удължаването на времетраенето на изпита на 60 минути, работата върху бланки, вместо ограждането на отговор, съставянето на текст в последните минути на изпита, пренасянето на отговори на отделна бланка, писането с черен химикал.

Според Ковачева такива промени е "редно да се правят в началото на учебната година, а не по средата". Преподавателите алармират, че вторият учебен срок вече е започнал, а учителите все още нямат достатъчно информация - липсва аудиофайл, по който да подготвят учениците, на сайта на МОН не са публикувани примерни тестове, а това правят издателствата, които "налучкват" формата на изпита.

"Във връзка с описаното, в защита на най-добрия интерес на децата и на основание Закона за омбудсмана, се обръщам към Вас с препоръка за обмисляне на възможността въвеждането на новостите да бъде отложено за следващата 2020/2021 учебна година с оглед системата да бъде подготвена с необходимите материали, както и учителите, и учениците да са наясно своевременно с изискванията към тях", пише в становището до министъра на образованието Красимир Вълчев.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Абе, стресирали се децата?! Ще лъсне пълната неграмотност на децата, защото от 1. до 4. клас никой не повтаря, "куцо, кьораво и сакато" (в смисъл малоумно, а не физически) върви напред!
КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията
КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията

Овен Очаква ви най-романтичната среща, която сте имали досега. Телец Пътуване, което ще ви запознае с много специален човек. Близнаци Няма...