Отлагат допълнителното финансиране за училищата по критерия "качество"

3331
Отлагат допълнителното финансиране за училищата по критерия "качество"
Снимка: Getty Images/Guliver

Дългоочаваното финансиране според качеството в родното образование се отлага. Парите за качество, които трябва да получават училищата според оценката от инспекцията им, остава чак за след 3 г. Това предвижда проект за промени в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, предложена от екипа на служебния просветен министър проф. Николай Денков.

Новият училищен закон регламентира, че училищата и детските градини следва да получават средства за развитие, като тук се включват освен средства за подобряване на материалната база, за педагозите, за библиотечно осигуряване и т.н., и "средства за повишаване на качеството на образованието и образователните резултати". Парите следва да се предоставят на училища, които имат както високи, така и ниски резултати - най-добрите могат да ги ползват за поощряване на учители, по-слабите - за мерки, повишаващи оценките на учениците, съобщава в-к Сега. 

Дончев: Следващите правителства ще могат да инвестират 4,5 млрд. лв.

„Всички оперативни програми, всички финансови проекти работят, което означава че следващите правителства ще имат възможността да ...

Образователните резултати пък трябва да се определят по методология на МОН. Наредбата за финансирането казва, че просветният министър трябва най-късно до 30 юни 2021 г. да внесе в МС промени в нея, свързани именно с утвърждаване на въпросната методология, по която училищата да получават средства според качеството. От МОН са обсъдили различни варианти, включващи оценка на добавената стойност на детските градини и училищата при обучението на децата и оценката от извършеното инспектиране на институциите от Националния инспекторат по образованието. За измерител на добавената стойност следва да се приемат резултатите по български и по математика от външните оценявания в 4-и и 7-и клас и от матурите за 12-класниците, като се сравняват тестовете на един и същ випуск ученици в две различни времеви точки от тяхното обучение.

 "Заради извънредната епидемична обстановка през 2020 г. нямаше национално външно оценяване за учебната 2019/20 г. за учениците в края на 4-и и 7-и клас. Също така, на настоящия етап липсват независима единна оценъчна система, измерваща резултатите на децата в детските градини, както и нормативно регламентирано изискване за оценка на степента на готовност на децата, постъпили в 1-и клас в училищата и утвърдена методика за извършването й", посочват от МОН. И допълват, че всички тези причини правят невъзможно разработването и прилагането на методология, оценяващи резултатите на отделните училища и градини, "което на практика оставя извън възможността да получават допълнителни средства за повишаване на качеството на образованието и образователните резултати почти половината от институциите".

 

Затова оттам предлагат отлагане на тази методология за срок от 3 години. "В този срок следва да бъде разработен и нормативно регламентиран приложим инструментариум за установяване на готовността на децата за постъпване в училище и на тази база ще бъде извършена оценка на образователните резултати на детските градини и началните училища, а също така се очаква да бъде завършен и един пълен цикъл на инспектиране на образователните институциите от Националния инспекторат по образованието", посочват от министерството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com