Отсъствията и закъсненията за час вече удрят много сериозно по грамотността

5877
Отсъствията и закъсненията за час вече удрят много сериозно по грамотността
Снимка: iStock/Guliver

България вече е в топ 10 от общо 58 държави в класацията по отношение на отсъствията и бягствата от час и този феномен вече е сериозен проблем по отношение на качеството на образованието. Това е един от изводите в допълнителните анализи, съпътстващи престижното международно изследване на грамотността PISA 2015, това остава като изводи и в PISA2018, пише в. "Сега".

44.7% от децата в девети клас у нас са пропуснали поне един цял ден от училище в двете седмици, предшестващи провеждането на PISA. От тях 31.2% са отсъствали един или два дни, 6.1% - 3 или 4 дни, а 7.4% - повече от 5 дни. В групата на страните, за които отсъствията представляват сериозен проблем за образователната система, са още Черна гора, Италия, Уругвай, Доминиканската република, Словакия, Бразилия, Турция, Колумбия и Катар. При тях над 40% от учениците са заявили, че са пропуснали поне един ден от училище през последните две седмици преди проучването.

При 130 неизвинени отстъствия директорите ще подават сигнал до социалните

При 130 часа неизвинени отстъствия директорите на училищата ще подават сигнал до социалните. Тази информация се подава чрез регионалнит...

Подобни са данните за учениците, които са пропуснали някои учебни часове в предходните за провеждането на PISA две седмици. 47.5% от българските ученици признават, че са избягали от час в двуседмичния период, предхождащ PISA, като в България разликата между училищата с ученици от по-неблагоприятна и по-благоприятна социокултурна среда е най-голяма от всички участващи в PISA страни - 21.5%. Ако тези ученици бяха посещавали всички часове, резултатите по природни науки за България вероятно щяха да бъдат с 43 точки повече или с 23 точки повече, ако се отчетат социално-икономическите и културните различия на учениците, според проучване, направено в България.

15-годишните ученици у нас твърдо държат последните места в ЕС по резултати. 41% от деветокласниците ни са функционално неграмотни и нямат елементарни четивни умения, 42% са под критичния минимум знания и умения по математика, а 37.9% са с драстични пропуски в подготовката по природни науки. Особено тревожно у нас е това, че за три години - в периода от PISA 2012 до PISA 2015, целодневните отсъствия в българските училища са нараснали с 20%.

В анализа на данните се отбелязва, че в пет страни - България, Франция, Италия, Словения и Уругвай, отсъствията са значително по-голям проблем в училищата с ученици в неравностойно положение. В тези страни отсъствията в училищата, в които преобладават младежи с неблагоприятно социално-икономическо положение, са с 14% до 15% повече, отколкото в останалите учебни заведения. Пресметнато е, че такъв висок процент бягства води до понижение на резултатите по природни науки с 15 до 20 точки.

Значителен е и делът на родните ученици, които често закъсняват за час - 56% са правили това поне веднъж, което е с 10% повече от средното за ОИСР, но все пак има намаление от близо 3% в сравнение с PISA 2012. Закъсненията, подобно на бягствата от час, силно влияят върху постиженията на учениците - българските ученици биха имали по природни науки с 33 точки повече или с 15 точки повече, ако се отчете социалноикономическото положение на учениците.

Ще пишат по половин отсъствие на закъсняващи ученици

По половин отсъствие ще се пише вече на закъсняващите ученици, ако са пропуснали до 20 минути от учебния час, а ако е повече, отсъствие...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com