Помощни устройства за учениците с дислексия

3499
Помощни устройства за учениците с дислексия
Снимка: Getty Images

Учениците с дислексия, дисграфия, дискалкулия или смесен тип специфични нарушения на способността на учене следва да получават помощни устройства в училище, които да направят по-достъпно за тях съдържанието на текстовете в учебниците, както и в изпитните материали. Това предвиждат промени в училищния закон приет на първо четене от депутатите в парламентарната просветна комисия, пише в. "Сега".

ОЩЕ: Какво е дислексия? Или защо детето бърка буквите и не само

Подкрепа

Вносителите от "Възраждане" посочиха, че децата с дислексия имат само леки неврологични, но не и умствени проблеми, и могат да бъдат наравно с останалите, стига само да им даде възможност да използват съответните технически устройства за четене. Според тях въпросните устройства следва да се добавят към съществуващите текстове в закона, които описват обхвата на общата подкрепа, която могат да получават учениците в училище - като допълнително обучение по учебни предмети, занимания по интереси, логопедична работа и т.н.

Устройствата следва да бъдат избирани от педагогическите съвети в училищата, които да подават заявките си в общините, гласи предложението им. До 30 септември пък кметовете на общините следва да ги предоставят на училищата. По данни на вносителите едно устройство струва около 200 лв., а децата с дислексия съвсем не са много.

Новите текстове предвиждат също така децата с дислексия, дисграфия и дискалкулия да бъдат устно изпитвани в щадяща социално-емоционална среда, а тези с орална диспраксия - писмено, в щадяща среда.

ОЩЕ: Специален шрифт ще помага на хора с дислексия да четат

Критики 

Към предложенията им имаше редица критики, както от МОН, така и от депутати. Бе посочено например, че педагогическите съвети нямат нужните компетентности да избират вида на устройствата. От МОН заявиха, че и сега за децата с този вид дефицити има разумни облекчения в наредбата за приобщаващо образование (използване на брайлов шрифт, компютърна реч, устни изпити, удължено време за изпити и др.) и ако се добавят нови текстове, то следва да са във въпросната наредба, а не в закона. 19 народни представители обаче (срещу само двама, гласували "въздържал се") подкрепиха мерките заради разбирането, че децата с дислексия се нуждаят от много малко - едно устройство, за да бъдат наравно с другите.

Нови изисквания за издателствата

Според одобрените текстове учебните комплекти трябва да съдържат текстов файл на учебника, чийто текст и съдържание могат да се адаптират за нуждите на учениците със специални потребности. Той ще се предоставя на училищата от издателствата заедно с хартиените носителите на учебниците. Въпросните текстови файлове ще предоставят директен достъп до иначе недостъпните текстове на хартиен носител, мотивират се вносителите. Те посочват, че при изкуствено осветление гланцовата хартия на учебниците създава трудности при възприемането на съдържанието, тъй като отразява светлината и съответно създава отблясъци.

"Текстовете на хартиен носител не могат да бъдат моделирани по вид, форма и контраст и поради тази причина в момента са неизползваеми от учениците с дислексия, дискалкулия и др. Електронните учебници също не предоставят опции за адаптиране на формата, шрифта и контраста. С новите текстове ще се даде възможност за индивидуализирана модификация на учебното съдържание според нуждите на конкретния ученик, а това от своя страна ще облекчи подготовката на ученика и повиши неговите резултати", пише още в мотивите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com