Предложение: Матурата да е по български език, а литературата да е избираема

3241
Предложение: Матурата да е по български език, а литературата да е избираема

Държавният зрелостен изпит трябва да бъде по български език, а литературата да е избираем предмет, като историята, географията и други. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ - Пловдив д-р Теофана Гайдарова, езиковед и университетски преподавател.

По думите ѝ, идеята е само българският език да е задължителен учебен предмет за матура. „Така ще се сложи по-силно ударението върху него и подготовката ще бъде по-добра, тъй като българският език и литературата са два различни премета“, каза още д-р Теофана Гайдарова. По думите й, сега има училища, в които се учи само литература, тъй като учителите преценят, че материалът е толкова голям, че оставят българския език за накрая, а до него изобщо не се стига.

Децата са жертва на неадекватността на българското образование

Системата на образованието са учителите, учениците и министерството. Всяка от страните носи отговорност за настоящото състояние на прос...

„Когато студентите дойдат в университета нямат представа, какво представлява българският език, като наука“, каза още Гайдарова. По думите й, това не е задължително за всички завършили средно образование, но те трябва да имат добра представа за практическото използване на езика. „Не може без теоретични познания да достигнеш добро практическо равнище,“каза още д-р Теофана Гайдарова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com