Предложение: Забраняват писмените домашни работи по време на ваканции

7216
Предложение: Забраняват писмените домашни работи по време на ваканции
Снимка: Лариса Мозговая / Pixabay

Учителите не трябва да дават писмени задачи на учениците по време на ваканции, предвиждат нови промени в наредбата за оценяване на резултатите от обучението. Те са предложени от новия екип на Министерството на образованието (МОН), ръководено от Галин Цоков.

Мотивите на МОН са, че има получени сигнали и жалби на родители за претоварване на учениците вследствие на "нецелесъобразно задаване на домашните работи (...) и големия брой изпитвания по учебните предмети".

В МОН не смятат, че новите графици за изпитите ще подобрят значително резултатите

По-добре е изпитите за 7. клас да се изтеглят в края на учебната година, за да може децата да упражнят всичко, което са взели, да имат ...

Затова в съответната наредба се предлагат редакции, които гласят, че за затвърждаване на "нови знания и усъвършенстване на практически значими умения преподаващият учител може да оставя на учениците за самостоятелното писмено изпълнение извън учебния час една до три задачи".

Обемът на задачите ще се определя в зависимост от целите на уроците и възрастовите особености на учениците. Ще могат да се дават задачи и на цялата паралелка, и само на отделна група ученици, или само на отделен ученик, пише в. "Сега".

ОЩЕ: Ето кога ще са ваканциите през новата учебна година

Колко домашни ще имат 1-4. клас?

Учениците от първи до четвърти клас ще могат да получават не повече от три пъти в една учебна седмица задачи за самостоятелно писмено изпълнение, гласят предложените промени. Става въпрос за предметите български език и литература и математика.

По останалите учебни предмети такива задачи ще има не повече от веднъж в същия период.

Образователният министър каза каква ще е заплатата за учителите с новия бюджет

Парите за образование са нараснали с над 900 млн. лв. Това, което ще се случи след приемането на държавния бюджет е, че началната работ...

На учениците от 5-и до 7-и клас и от 8-и до 12-и клас подобни задачи по отделен учебен предмет ще могат да се поставят не повече от два пъти в една учебна седмица, а сумарно по всички учебни предмети - не повече от 5 пъти за седмица.

Според новите помени - за целите на проектно-базираното обучение на учениците ще могат да се възлагат изследователски задачи с по-продължителен срок за самостоятелно изпълнение или за работа в екип. В тези случаи, когато изпълнението им се проверява чрез индивидуално или групово изпитване, текуща оценка ще се поставя индивидуално за всеки ученик.

Редакциите целят преодоляване на негативните тенденции, "свързани с използването на самостоятелните писмени работи като санкция за ученика или като възможност да се довърши недовършената през часа работа", аргументират се от МОН. Според тях е нужно да се разграничат задачите за писмена самостоятелна работа извън часа от изследователската проектна дейност, която учениците изпълняват индивидуално или в екип, за да се акцентира върху възможността да получат оценка за задачата, изпълнявана за по-дълго време.

По-малко текущи оценки

МОН предлага и намаляване на броя на оценките, въз основа на които се формира срочната оценка за съответния учебен предмет. По учебните предмети, изучвани с до два учебни часа седмично, ще са нужни поне две текущи изпитвания. За тези, изучавани с 2.5-3.5 часа седмично - поне 3 текущи изпитвания.

При предметите, които се изучават с по 4 и повече часа на седмица, текущите задължителни оценки се намаляват от 4 на 3. Освен това по всеки модул от профилираната или професионалната подготовка вече ще е нужно само едно текущо изпитване.

МОН предлага три варианта за началото на учебната година

Министерството на образованието предлага три варианта за промяна на учебното време за учениците в страната. Първият вариант предполага...

ОЩЕ: Три оценки ще са нужни за оформяне на срочната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Наши ученици с пълен комплект медали от олимпиада по химия в Китай

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com