Приемат повече студенти по информатика, педагогика и технически науки

30213
Приемат повече студенти по информатика, педагогика и технически науки
Снимка: БГНЕС

Повече студенти ще бъдат приети по приоритетни науки, след като на изнесеното си заседание в Ловеч правителството одобри размера на приема за висшите учебни заведения, предаде Стандарт нюз.

Спрямо потребностите на пазара на труда и нуждите от специалисти с конкретен профил се увеличава планираният прием за педагогически науки, природни науки, математика и информатика, технически науки, здравеопазване и спорт.

Бизнесът тръгва на лов за студенти

Бизнесът тръгва на лов за студенти. 1400 младежи ще бъдат наети това лято в хотели и ресторанти, а заплатите им се поемат от европейска...

По заявка на Министерството на здравеопазването целенасочено е увеличен приемът за обучение по специалностите „Медицинска сестра" със 129 места и „Рентгенов лаборант" с 16 места. За първи път се дава възможност на български висши училища да обучават студенти по специалностите „Парамедик" (82 места за професионални бакалаври) и „Лекарски асистент" (60 места за бакалаври).

През учебната 2014/2015 г. в държавните висши училища ще може да бъдат приети нови 58 515 студенти, а в частните – 15 219, реши правителството на днешното си заседание. Утвърденият прием на докторанти е 2015 за държавните ВУЗ-ове, 69 – за частните, и 339 – за научните организации.

Поради отрицателна оценка на Агенцията, в решението за докторантски програми не е включен Европейският политехнически университет – Перник.

С приетия от Министерския съвет документ се утвърждава и броят на приеманите за обучение студенти и докторанти – българи, живеещи извън страната, както и граждани на Република Македония.

Вдигат таксите в осем университета

Таксите в основните български университети няма да се променят и през следващата учебна година, става ясно от проект за постановление н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование