Професионалните училища минават към общините, решиха депутатите

3675
Професионалните училища минават към общините, решиха депутатите
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за професионалното образование, подготвени от екипа на ресорния министър Меглена Кунева.

Решението беше взето с 89 гласа „за”, 17 „против” и 15 "въздържал се”.

Според промените в закона определени специалности от професии от Списъка на професиите за професионално образование може да се утвърждават като защитени от държавата специалности на областно ниво.

Одит на Сметната палата откри пробойни в професионалното образование

Сметната палата извърши одит „Професионално образование за заетост“ за периода от 01.01.2012 г. до 31.12.2014 година. Пров...

Измененията в текстовете разписват подробно каква професионална квалификация може да се получава в различните видове училища, които се създават според новия Закон за предучилищното и училищното образование. В съответствие с този закон професионалните училища от 1 август преминават от държавата (МОН и други министерства) към общините.

Според вносителите целта на прехвърлянето на професионалните училища към общините е те да отговарят конкретно на местните потребности от среднисти със съответната професионална квалификация.

При тази трансформация средствата им за издръжка следва също да се прехвърлят от министерствата към бюджетите на общините.

Депутатът от БСП Светла Бъчварова алармира по време на дебатите, че повечето общини не желаят да приемат към себе си земеделските училища например, тъй като поради недостиг на средства и без това едва се справят с другите си бюджетни задължения, включително за образованието.

БСК: Задълбочава се тенденцията на застаряване и феминизиране на учителите

Задълбочава тенденцията на застаряване и феминизиране на преподавателския състав, като за 15 години броят на младите учители до 34 годи...

Според депутати от ГЕРБ обаче в закона се казва императивно, че тези училища преминават към общините и това не зависи от решението на общинските съвети. Ако съответната община не може да се справи с финансите на дадено професионално училище, правилният ред е да го закрие със свое решение, след като го приеме.

Друга промяна е, че учениците в гимназиите ще държат по 2, вместо по 3 матури.

На практика учениците остават с две задължителни матури - по български език и литература и по професионален предмет. Отпада задължението да държат трета матура по предмет по избор. От 121 гласували 89 бяха "за", 17 "против" и 15 "въздържал се".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com