Професионалното обучение е решение за икономиката ни, смята Клисарова

48237
Професионалното обучение е решение за икономиката ни, смята Клисарова
Снимка: БГНЕС

Професионалното обучение ще се превърне в приоритет. Това заяви пред БНТ министърът на образованието Анелия Клисарова.

Според нея професионалното образование е доказало значението си за овладяване на младежката безработица. Програми в тази насока разработват и Португалия, Испания и Франция. Фрезисти, шлосери, заварчици и асансьорни техници са много необходими, но тях просто ги няма. Анализи са направени по всички региони. Трябва да се промени мисленето на цялото общество в тази насока, заяви министърът на образованието. Тя счита, че не трябва да има елитни и неелитни училища. Амбицията на министерството е всички да дават качествено образование.

Тази година няма да се повишават заплатите на учителите, но в бюджета за следващата година ще искаме 4% да отиват за учителските възнаграждения, вместо досегашните 3.8%, заяви Клисарова, предаде БГНЕС. Така ще докажем, че образованието е приоритет. Трябва да върнем и младите хора в училищата, трябва да ги мотивираме да стават педагози. Ще променим наредбите и ще въведем длъжността стажант-учител. По-отдалечените училища трябва да бъдат равнопоставени на централните. Целта ни е да доближим учителите до учениците, заяви Клисарова. Програмата за следващите 5 г. предвижда да се въведат електронни дневници и електронни бележници в училищата.

В програмата за обучение по български език няма да има промени. Няма да отпадат автори и произведения, каза Клисарова. Тя се надява, че законът за образованието, който се подготвя вече от 3 правителства, ще влезе в Комисията по образованието на парламента до края на годината.

За децата на бежанците тя заяви, че те 6 месеца задължително ще учат български език и след това ще влизат в нашите училища. Засега броят на децата е 138. Това ще става по изрично желание на родителите, уточни Клисарова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com