X
 
 

Просветният министър категоричен, че черно-бели учебници няма да има

1549 7
photo of Просветният министър категоричен, че черно-бели учебници няма да има
Снимка: БГНЕС

По казуса с черно-белите учебници – делението по този начин на децата е недопустимо. Тук става въпрос за едно неуместно послание на едно от издателствата, най-голямото.

Това каза на извънредна пресконференция в Стара Загора министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Препоръчах на издателството да спре тази кампания. От преди малко имам тяхното уверение, че няма да се разпространяват черно-белите учебници“, добави министърът.

Факт е, че наредбата за учебниците и учебните помагала позволява да се утвърждават и черно-бели, и цветни по един и същ предмет, но смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация, добави той.

Вълчев увери, че спорната наредба ще бъде променена, за да няма повторно сходен случай като настоящия. „Никой не е очаквал, че ще се използва една такава възможност за ценова дискриминация“, каза той, цитиран от БГНЕС.

"Очевидно проблемът е в посланието. Казусът има малко практическо значение, но значителна символика. Малко практическо значение, защото няма значение дали 100, 200 или 500 деца ще купят учебници за 3 лв. повече или по-малко. Има значение, защото ние в образованието въплъщаваме нашето разбиране за справедливост. Равният достъп до образование е проекция на принципа за равни житейски възможности", каза просветният министър.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Васко 5 Васко преди 1 година Профил на трол?
  Стига вече ,знаем че Ви трябва прост ,не образован народ и за това експериментирате върху него Г-н МИНИСТРЕ я всички ученици г еднакво учебно облекло и учебници а децата вече са умни и си ги снимат в какъв цвят искат или на ГЕРБ ГРОБАРИТЕ ИМ ТРЯБВАТ ДА ИЗМЪКНАТ ПАРИЧКИ Е НЯМА ДА ВИ ТРЪПИМ ЩЕ ВИ СВАЛЯМЕ
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Разправям ви, че ни управляват Тикви, педали, дебили и калинки и всякакви нещастници! А, къде е Тиквата и защо не се хвали, че е загасил пожара! Къде е малоумника Цвъки да каже, че няма престъпност и няма отвлечени?
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Аз у4их със стари у4ебници , някои от които , издавани преди пове4е от 10 години .когато запо4нах работа , единственото ми затруднение беше , да се запозная с многото работници , които ръководех . С тях построихме това , което днес хора като Н.Банев( стопанисва) и СЪСИПВА !НАПЪЛНО БЕЗНАКАЗАНО , ПОД СНИЗХОДИТЕЛНИЯ ПОГЛЕД НА НАП , ПРОКУРАТУРА И СЪД !
  : 0 !
 • стар даскал, амен-амен пенсионер 3 стар даскал, амен-амен пенсионер преди 1 година Профил на трол?
  Черно-белите учебници са на лека вестникарска хартия. Могат да се вкарат в тях някои много важни цветни илюстрации и схеми и то с мярка! Многото цвят безразборно излят по страниците уморява и разсейва, а лъскавата гланцирана хартия прави отблясъци и е много тежка! Но за сметка на това шарените учебници са много скъпи и МОН ги плаща до стотинка! ПОПУЛИЗЪМ И ДАЛАВЕРА, а уж всичко за доброто на деца виж още ›› та!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Абсолютно първосигнална реакция. Аз съм учила с черно-бели учебници и завърших и гимназия, и висше. Не учебниците разделят децата на бедни и богати. И спирането на черно-белите учебници няма да реши проблема. Проблемът е, че сме я докарали до там, че ще има деца, които изобщо няма да могат да си купят каквито и да е учебници. Но им оставяме само по-скъпите. Освен това министърът ще поеме ли разхо виж още ›› дите на печатниците по вече отпечатаните учебници? А богатите парвенюта пак ще се самопоказват. Какво да кажем за телефоните от над 1000 лева, марковите дрехи, маратонките за 500 лева, ходенето на училище със скъпи коли... Всеки ли може да си ги позволи?
 • Sinnvoll 2.1 Sinnvoll преди 1 година Профил на трол?
  Айде стига сте ревали. Почти всяко Дете още преди да тръгне на училище има смартфон. Аз се учудих как дете, което не може да чете и пише, а си поигра със смартфона ми!!! Аз познавам хора които нямаха какво да ядът (понеже останаха с един родител) по време на комунизма, но имах желание поне за средно и станаха добре възпитани личности!
  : 1 !
 • Сисилия Гомес 1 Сисилия Гомес преди 1 година Профил на трол?
  Герб спрете да разпостранявате боклука си !
missing image
Вижте новото гадже на Андреа (СНИМКИ)

Бившата приятелка на Кубрат Пулев - Андреа, отново привлече вниманието към себе си в социалните мрежи. Музикалната изпълнителка публикува снимка...

Последно в Актуално