Редовните студенти връщат студентския заем предсрочно, ако минат задочно

24619
Редовните студенти връщат студентския заем предсрочно, ако минат задочно

Редовни студенти, които се прехвърлят в задочна форма на обучение, ще връщат предсрочно студентските си кредити. Това записаха депутатите от образователната комисия в Закона за студентското кредитиране, предаде Стандарт нюз.

Причината е, че държавата отпуска заеми само на редовни студенти с мотива, че те нямали възможност да работят. Студентските съвети обаче настояха този текст от закона да се разшири и право на кредит вече да имат и задочниците. Ако младежите не успеят да запишат семестър, няма да им се отпуска следващият транш от кредита. Ако не запишат втори семестър, заемът става изискуем предсрочно.

От просветното министерство обаче обясниха, че ако младежите все пак влачат изпити, но университетът ги запише въпреки това, заемът няма да се изисква. Банките вече няма да дават студентски кредити и на младежи, които не са обслужвали три месеца заемите си в други търговски банки. Досега този срок беше 6 месеца.

Стана ясно също, че вече има 8 завършили студенти, които не обслужват кредитите си, въпреки че студентските заеми бяха въведени едва преди две години. До момента са отпуснати 10 400 кредита на стойност 48 милиона лева. Държавата догодина удвоява гаранцията си по тях и тя става 80 милиона лева.

Редактор: Десислава Ушатова

Българските студенти на Острова: Дискриминират ни!

Български студенти във Великобритания се оплакват от дискриминационно отношение. Анна Димитрова, Стефан Томов и Живко Желязков учат в Д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com