Румен Радев: Ако искаме да имаме модерна държава, трябва да се обърнем към науката

2532
Румен Радев: Ако искаме да имаме модерна държава, трябва да се обърнем към науката
Снимка: БГНЕС

Независимо от тежките условия българските млади учени продължават да творят с отдаденост, много усилия и патриотизъм. От това се нуждае България, за да съградим една просперираща и модерна страна. Трябва да инвестираме в българските млади учени, защото те са нашият капитал. Това заяви президентът, който участва в тържественото събрание на Българската академия на науките по случай Деня на будителите и връчи наградите за млади и най-млади учени на БАН –„Професор Марин Дринов“ и „Иван Евстатиев Гешов“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В словото си държавният глава благодари на младите учени за техния принос във формирането на национално значими цели, за повишаването на благосъстоянието на българските граждани и гарантирането на тяхната сигурност, както и за модернизацията на нашата държава и нейното пълноценното и по-интензивно интегриране във важни европейски структури и инициативи. „И аз не приемам, че трябва да дойдат еврокомисари, както се случи напоследък, и да ни кажат, че 0,2% от БВП за наука и за научни изследвания са крайно недостатъчни”, подчерта президентът.

Властта отговори на учените: Пари за наука има, няма да се разпределят поравно

Протестът на научната общност намира аргументи в това, че подходът за увеличение на разходите за наука не следва институционалната стру...

Румен Радев посочи също така, че като народ имаме исторически заложен пример, в който трябва да се вслушаме и призова да се обърнем към строителите на съвременна България и към завета на хората, които са съградили Третата българска държава. „От къде започнаха и в какво инвестираха първо? Това е Българската академия на науките - най-старата институция в съвременна България. Нашите предци заложиха на науката и благодарение на техния залог България много бързо започна да се превръща в една модерна европейски държава“, добави президентът.

„Ако наистина искаме да имаме модерна държава, трябва да се обърнем към науката, защото тя ще ни покаже начините, по които да постигнем национално значими резултати“, коментира държавният глава и допълни, че науката е и неделима част и от нашия суверенитет, и от националната ни сигурност.

Президентът поздрави ръководството на Академията за помощта, която оказва на своите млади учени за тяхното развитие и при международните им изяви. „Днес с гордост можем да отчетем, че Академията развива дейност във всички направления на съвременната наука и успехите на научните й институти са на световно равнище“, каза още държавният глава.

Конкурсът за млади учени „Професор Марин Дринов” и наградите за най-млади учени „Иван Евстатиев Гешов” имат за цел да откриват и стимулират талантливите млади учени в БАН, както и да улеснят техните международни научни контакти, да подпомогнат развитието и научното им израстване, както и да направи науката по-привлекателна за млади и даровити специалисти в България.

Учени: На празника си сме гневни и тъжни, искаме нормална държава

В Деня на българските будители на 1 ноември 2017г., синдикатите на учените и работещите в областта на науката от Селскостопанската акад...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com