X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

С 4 милиона лева: Освобождават места за млади преподаватели в университетите

1686
С 4 милиона лева: Освобождават места за млади преподаватели в университетите
Снимка: Getty Images/Guliver
С 4 млн. лв. от държавния бюджет ще бъдат освободени места за млади преподаватели в университетите. Средствата ще бъдат за компенсации на около 1000 служители в 33 вуза, чиито трудови взаимоотношения ще бъдат прекратени заради промяна в структурата, съобщава Монитор.

Парите ще бъдат отпуснати по новата национална програма на образователното министерство "Оптимизиране на вътрешната структура на академичния състав в държавните висши училища“. Реализацията й е необходима поради продължаващи демографски промени в страната, стремежа за повишаване ефективността на разходите на институциите, големия дял на академичния състав в системата на висшето образование в предпенсионна възраст.

Софийският университет с най-много преподаватели у нас

Софийският университет "Св. Климент Охридски" има най-голям брой преподаватели от всички държавни висши училища, посочва в писмен ...

"В държавните висши училища продължават да бъдат ангажирани членове на научно-преподавателския състав на възраст над 65 години, които реализират определен хорариум и по този начин не се дава възможност на по-младите членове на академичния състав да получат съответно натоварване в аудиторна заетост и възможност за развитие”, пише в доклада към проекта. Промените в учебния процес и по-малкото студенти през последните години също са причина за преструктуриране и намаляване на работещите във вузовете.

"Процесът, свързан с преподавателския състав, достига обезпокоителни показатели и може да се сравни по своята същност и последици с демографския срив в страната и намаляващия брой студенти”, се посочва в доклада. Дигитализацията в учебния процес и намаляването на времето на присъствено обучение, нарастването на достъпната онлайн информация налагат промяна на методите на обучение.

"От традиционните лекции и учебници, написани на хартия, все повече трябва да се ориентираме към on-line конферентни разговори и web базирани ресурси. Подобряването на качеството на образованието е неразривно свързано с внедряването в учебния процес на съвременните информационни технологии. Това ще позволи, отчитайки непрекъснато намалявания хорариум на повечето учебни дисциплини, да се върви по пътя на оптимизацията на учебното съдържание с внасяне на елементи на научно търсене и научни изследвания от страна на студентите”, пише още в доклада.

Така с намаляването на хорариума на лекциите и упражненията на два различни курса ще могат да се водят от един и същи преподавател. Очакваният ефект от приемането на националната програма е повишено качество на образованието, реализиращо се чрез поставяне на висшите училища в реална конкурентна среда на национално и международно равнище и стимулиране на професионалната мотивация на по-младия академичен състав.

1300 лв. минимална заплата за преподавател във ВУЗ

Минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища от 1 януари догодина става 1300 лева, реши правителст...

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com