Ще има ли щастлив край приказката с еврофондовете за образованието ни?

4759
Ще има ли щастлив край приказката с еврофондовете за образованието ни?
Снимка: БГНЕС

Има ли връзка между оставката на бившия образователен министър Тодор Танев и предвидените за периода 2014 – 2020 година 1,3 млрд. лева за образование и наука? Този въпрос зададохме на вече бившия зам.-образователен министър Ваня Кастрева точно преди и тя да си тръгне от МОН. Тогава г-жа Кастрева не коментира темата.

На мястото на Кастрева обаче дойде директорът на 119-то СОУ Диян Стаматов. По-внимателен преглед на неговата личност показа някои интересни неща.

Българчетата в Сърбия отново няма да учат по учебници на майчин език

Българчетата в Сърбия пак няма да имат учебници на майчин език. Това се разбра от среща между представители на нашето малцинство там и ...

Като директор на училището Стаматов е имал сътрудничество с фондация "Америка за България". Преди две години точно по проект, финансиран от "Америка за България", в 119-то училище са открити кабинети по биология, химия, физика и география. Общата стойност на проекта е почти 200 000 лева според официално съобщение на сайта на училището. Припомняме, че проф. Божидар Димитров говори пред Нова телевизия как в МОН имало хора, на които турски организации и "Америка за България" плащали, визирайки Ваня Кастрева и командировката ѝ до Лондон по покана на "Америка за България". Засега Димитров и депутатите от "Патриотичния фронт", които го подкрепиха в това му виждане, още не са коментирали.

Според източници на Actualno.com Стаматов поддържа близки отношения с Йоана Томова, председател на Съвета на директорите на издателство "Просвета". Същото може да се каже и за главния секретар на МОН Красимир Вълчев, който е от кадрите на ГЕРБ в министерството. Пред Actualno.com председателят на Асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров вече каза, че е невъзможно до началото на септември да има одобрени и напечатани учебници за I и V клас, както е предвидено в учебните програми, разработени съгласно новия Закон за училищното и предучилищното образование, зад който стои бившият зам.-образователен министър и сегашен депутат от ГЕРБ Милена Дамянова. Може да стане само ако някой издател е знаел предварително, но аз нямам информация за такова нещо, поясни Тодоров. Г-н Тодоров беше кандидат за депутат от Движение България на гражданите през 2013 година. ДБГ се води от новия образователен министър Меглена Кунева, която обяви в края на миналата седмица, че се водят усилени разговори с издателите, за да се види не може ли все пак да има нови учебници за I и V клас. Припомняме, че АБК официално се жалва пред ВАС заради заповедта за учебниците.

Съгласно Приоритетна ос номер 2 на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" инвестиционен приоритет номер 1 е "качество на училищното образование". По тази приоритетна ос бюджетът е 504,6 млн. лева. Предстои да видим в следващите месеци какви проекти ще има по първия инвестиционен проект за повишаване на качеството на образование и кой ще ги печели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com