Ще се стигне ли до затваряне на училища и детски градини заради скъпия ток?

6669
Ще се стигне ли до затваряне на училища и детски градини заради скъпия ток?
Снимка: Thinkstock

Ако парите за ток, гориво и издръжка на училищата не бъдат увеличени, има опасност от затваряне на учебни заведения и детски градини. За това алармират от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. От там настояват държавните субсидии за издръжка на училищата и детските градини да бъдат увеличени.

„Опасностите от затваряне на учебни заведения веднага след лятото поради неплатени сметки за ток и горива станат все по-реални. Завишените цени на хранителните продукти за децата в градините ще доведат най-напред до намаляване на качеството на предлаганата храна, а след това и до затваряне на градините поради липса на средства за храна“, написа във „Фейсбук“ Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

В последните 30 години учениците у нас са намалели наполовина

От 1991 г. до момента в страната са закрити 1435 училища, от тях 630 са начални училища, 776 са основни училища и 29 са средни училища....

„След пресметнатите увеличения на заплатите на учителите, договорени с активното участие на МОН и социалните партньори, средствата за издръжка са под критичния минимум за нормалното функциониране на образователната система“, посочва още Стаматов.

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета настояват за спешна целева актуализация на парите за ток, гориво и издръжка на образователните институции - увеличение с поне 40% на парите за издръжка. „Предлагаме субсидията да бъде целева за всяка институция според броя на учениците и на класовете, но и според броя на сградите ползвани от училищата или детските градини“, обяснява Диян Стаматов. Нужни са още средства за издръжка на детските градини - освен за консумативи, трябват пари за повишените цени на продуктите за храна. Предложението е да бъдат заложени още 30% към сегашния стандарт от 650 лв. за дете.

Следваща стъпка е целево увеличение на парите за общежитие в зависимост от броя на учениците в тях, но не по-малко от 50 000 на общежитие допълнително. Необходимо е още прилагане на различен формат за заплащате на цените на тока от сегашния. Държавата да приложи по-големи облекчения за сметките на училища и детски градини, предлагат от съюза. Директорите са готови с предложения за актуализация, които ще внесат утре на заседанието на Отрасловия съвет към Министерството на образованието. От просветното ведомство заявиха за bTV, че това искане ще се обсъжда, ако бъде поставено на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Пътеводител за родители: 6 частни училища в София с визия за бъдещето на децата

Наши ученици с пълен комплект медали от олимпиада по химия в Китай

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com