X
 
 

Социални работници влизат в детските градини и училищата

13719 3
photo of Социални работници влизат в детските градини и училищата
Снимка: БГНЕС
"В детските градини и в училищата трябва да влязат и социални специалисти. Това каза председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова", предаде БГНЕС.

Според Лилова това ще доведе до завършване на цялостната подкрепа в училището, което вече има и социална функция и ще разтовари учителите от ангажиментите, които в последните години са се увеличили.

Кастрева не видя сериозни доказателства на директорката на 78-мо училище в гр. Банкя

"Несериозно е да нямаш сериозни доказателства и да предприемеш санкция, която съдът ще върне обратно, защото България е правова държава...

"Много се измести функцията на педагозите и от чисто образователната им функция, те поеха много социални задачи. Обществото очаква от учителите и директорите да се справят и със социалните проблеми на детето и на семейството като цяло. Реално, ако един социален работник работи на терен в детската градина или в училището, той много по-рано ще задейства и превантивно ще обслужва проблематиката, свързана с правата на детето и неговата закрила", каза д-р Лилова.

Тя е категорична, че педагогическите съветници и психолозите не могат да обхванат тази специфична функция на социалната сфера, тъй като училището вече има и такава функция.

Д-р Лилова каза още, че разполагаме с достатъчно кадри, които да се заемат с тази задача. "Има много кадри в университетите, които завършват социална педагогика, така че от една страна е добре да се подпомогнат младите и да се включат в държавния сектор, защото обикновено те отиват в неправителствения сектор", добави тя и каза, че този вид подкрепа може да залегне в пътната карта към Националната стратегия за детето 2019-2030.

"А това може да бъде и една национална програма, която да бъде във фокуса на Министерството на образованието и науката. Така както във фокуса им е при 350 деца да има психолози. Така да се подпомогне да има и такива, които да поемат тази социална част, за да може учителите да бъдат облекчени", подчерта Лилова.

Как една държавна служителка реши да стане учителка

Кризата в сферата на образованието или т.нар. „глад за учители” е широко дискутирана тема. Високата емиграция, силното неже...

На въпрос на БГНЕС дали трябва да се върнат лекарските кабинети в училище, тя каза, че биха подкрепили такова предложение. В момента родители си плащат, за да имат лекар в училище.

Началникът на РУО – София град Ваня Кастрева обясни, че политиките за училищните лекари е в ръцете на Министерството на здравеопазването и е необходимо да се променят нормите, за да се формират такива структури.

"В момента медицинските сестри в училищата и детските градини са на подчинение на общините. Те се назначават от кметовете. В училищата има много институции, които имат своите правомощия и отговорности към децата", обясни Кастрева и каза, че когато всички си свършат добре работата няма проблеми, но понякога това отнема доста време.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 2 от 5. Гласували общо: 3 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  На „дебелата" в България се гледа като на „нещо" лишено от сексапил.Ако искаш да отслабнеш и търсиш начин как да спреш похапването- това определено е за теб- няма диети,няма хапчета ,няма досадни упражнения bit.ly/2p1tJi2
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анотия нимен 1 Анотия нимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Тия млади социолози нищо не разбират от деца
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  А ти вярваш ли, че ги пращат да свършат нещо?! Това са "активни мероприятия", уж сме много загрижени.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Св. пророк Йезекиил

Свети пророк Йезекиил бил свещеник и произлизал от Левиевото коляно. По време на второто пленяване на Йерусалим при цар Йехония той бил взет в плен...

missing image
Отиде си Буги Барабата

На 58-годишна възраст почина музикантът Марио Събев, известен като Буги Барабата. Буги Барабата, основателят на "Бараби Блус Бенд", легендарен...