X
 
 

София, Варна, Смолян и Търговище с най-добри оценки на матурите за 7 клас

80849 1
photo of София, Варна, Смолян и Търговище с най-добри оценки на матурите за 7 клас
Снимка: БГНЕС

Близо 57 хиляди или 95% от седмокласниците са се явили на Държавното външно оценяване, като с две точки е повишена и скалата за получаване на оценка среден 3.

Анализът на резултатите сочи, че постижимостта на учениците в седми клас е по-ниска от постижимостта им 4 клас. Според експертите това се дължи на различни инструмент и формат на оценяване. Възрастовите особености също са част от причините.

София-град, Смолян, Варна и Търговище са на челните места по най-високи резултати, а учениците от Плевен, Разград, Пазарджик и Плевен са се представили най-зле, но тенденцията показва повишаване на резултатите във всички региони на страната.

При задължителния модул на Държавното външно оценяване 79 ученици са получили максималния брой от 65 точки по български език и литература, а 1111 ученици - по математика. 4694 са седмокласниците са с отлични оценки по български език и литература, а 6478 – по математика.

0 точки по български език и литература имат 129 ученици, а оценка слаб 2 са получили 9805. 77 седмокласници имат 0 точки на задължителния модул по математика, а слабите оценки са съответно 12 824. При допълнителния модул, по който пишат седмокласниците, желаещи да кандидатстват в елитните гимназии, 8 ученика са получили максималния брой точки по български език и литература, които са 100.

93-ма седмокласници са постигнали максималния резултат по математика.

Оценка отличен 6 по български език и литература са получили 4074 седмокласници, а по математика - 2210. 770 са двойките по български език и литература при допълнителния модул, а по математика слабите оценки са получили 2069 ученици.

Изводите на МОН след резултатите сочат, че при преразказа, по който са работили седмокласниците, показват вярно предаване на съдържанието, в съответствие с развитието на действието. Учениците са демонстрирали и умения за съобразяване с дидактическата задача. В същото време седмокласниците допускат пунктуационни грешки при сложните смесени значения. Грешки се наблюдават и при съвместната употреба на глаголните времена.

По математика седмокласниците се представят по-успешно с алгебричните, отколкото с геометричните задачи. Много добре са усвоени и формулите за съкратено умножение и решаване на линейни уравнения. Значително по-добре спрямо предходни години, се разчитат диаграми и се правят изводи от извлечената информация.

При допълнителния модул по математика, седмокласниците са срещнали трудности при решаването на геометричната задача. Не е висок и процентът на напълно справилите се с алгебричната задача.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
    Догодина на първи модул дайте колко е 2 по 2 и дали 4 минус 5 е отрицателно число, пък после отчитайте повишение на успеваемостта... Смях!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Пуснаха СЕКС видео с Никол Шерцингер, Гр...

В последните дни усилено се говори за Никол Шерцингер и изглежда това няма да спре скоро. Първоначалната тема бе за това, че американск...

Последно в Актуално