Според Тодор Танев насилието в училище трябва да се инкриминира

3383
Според Тодор Танев насилието в училище трябва да се инкриминира
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката Тодор Танев заяви, че не е успял да разговаря с директорката на в столичното 17-то училище, в което родители нахлуха по време на час в опит за саморазправа с ученик, но е разпоредил случаят да бъде внимателно разгледан от инспектората на министерството.

Според него е необходимо насилието в училище да се инкриминира.

Тодор Танев отрича у нас да има висше ислямско училище

Министърът на образованието и науката Тодор Танев отрича и не признава у нас да има висше ислямско училище. Това става ясно от писмения...

„За съжаление, с предишното ръководство на Министерството на правосъдието не можах да достигна до крайния вариант на инкриминирането на действия – дали вербални или физически, не само срещу учители, но и срещу деца.

Целият състав като че ли беше твърде фокусиран върху промените в Конституцията и не обърнаха достатъчно внимание. Немалко юристи и политици тогава бяха на старомодната теза, че и без това според закона никой не може да бие никого и няма защо да се инкриминира специално. Никой не може да бие и доктор, но го инкриминираха и се надявам, че там сега е по-добре”, заяви Танев в предаването „Лице в лице” по bTV.

Той уточни, че с новото ръководство на правосъдното министерство вече има тесни връзки и скоро му предстои среща по темата с министър Екатерина Захариева.

През февруари се подготвя и голяма конференция с ДАНС, МВР и Агенцията закрила на детето, на която по думите на министъра ще се изготви пътна карта. „Не може това, което се случва като насилие в училището, да бъде само в ресора на директора, на възпитателите или на този, който пази, байчото, както му казват”, категоричен беше министърът.

„Ако има стратегически сектор в тази страна, който е по-важен от защитата на небето, макар и от самолети от чужбина, това са децата, защото тях никой няма да ни ги пази и никой няма да ни ги образова. Образованието е стратегическа сфера и всичко, което се случвам там, е по някакъв начин свързано с националната сигурност”, убеден е Танев.

Кунева: ДБГ не е взимало решение за смяна на Тодор Танев

Няма никакво работно напрежение между партиите в РБ. Това каза пред журналисти вицепремиерът Меглена Кунева, предаде "Фокус". На въпро...

Просветният министър увери, че учебници за 5-и клас ще има. Какви ще бъдат, е другият въпрос, уточни той. Могат да направят и саботаж, да изкупят хартията, но тогава ще минем на резервния вариант, посочи още той.

Няма да се случи в България за пръв път от 120 години да имаме учебна година без учебници. Те могат да бъдат едни или други, но родителите първо трябва да се успокоят и да не слушат всичко, преди да проверят как стоят нещата, категоричен беше Танев.

Той заяви още, че не се притеснява, че някой ден може вече да не е на министерския пост.

„Имам достатъчно много работа, която според мен е полезна. Винаги съм бил на една заплата. И сега съм. Аз не мога да участвам в бордове и в проекти, нито някога съм участвал. От лична гледна точка няма да загубя нищо. Мисля, че и студентите ме чакат”, посочи Танев.

По думите му единственото, за което би съжалявал, са промените в Закона за професионалното образование и обучение в България, които той определи като ключа на реформата.

Тодор Танев: Полицията каза, че за матурите не е имало теч от МОН

Защо говорим за нещо, което е минало, а не как ще го оправим? С този въпрос започна коментарът на образователния министър проф. Тодор Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com