Студенти от ВТУ с подписка срещу МОН

1644
Студенти от ВТУ с подписка срещу МОН

Над 250 подписа с искане за равни шансове за стипендии на студентите от всички образователни направления бяха събрани за по-малко от ден сред възпитаници на Великотърновския университет.

С подписката е ангажиран инициативен комитет от студенти от различни специалности и е придружена с декларация на Студентския съвет. В нея бъдещите висшисти заявяват своето несъгласие с начина, по който се планира да се разпределят средствата от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" за проект „Студентски стипендии".

Документът е адресиран до образователния министър Меглена Кунева и беше разпространен вчера. Подписката ще приключи в сряда и заедно с декларацията ще бъде изпратена в МОН.

Във Велико Търново откриха Център за повишаване на квалификацията на студентите

Основната дейност на центъра е изготвяне на дългосрочна програма за повишаване на квалификацията на студентите, които да допълват бакал...

От последните решения на МОН става ясно, че чиновниците делят студентите на „приоритетни" и „неприоритетни", а стипендии за успех ще се получават само от студентите в приоритетните професионални направления, изрази своето недоволство председателят на Студентския съвет при ВТУ Петър Петров. Приоритетните професионални направления са посочени в Постановление на Министерския съвет от март т.г. Само малка част от „приоритетните" специалности се обучават в търновската алма матер, поради хуманитарната насоченост на вуза, предаде КРОСС.

„Разбираме желанието на държавата да бъде мениджър в сферата на образованието и да работи според нуждите на икономиката. Но според нас държавата не може да развива своите виждания чрез изключването на специалности от възможността за получаването на европейски стипендии", каза Петър Петров.

Според него просветното министерство може допълнително да финансира специалностите, които смята за ключови и да увеличи броя на държавните поръчки. „Смятаме, че изкуственото разделение на студентите на приоритетни и неприоритетни разделя студентската общност и създава напрежение", коментира Петров.

„Стимулирането на приоритетните студенти за сметка на неприоритетните не гарантира задоволяването на нуждите на пазара на труда. Като цяло за много от колегите европейската стипендия е гарант за продължаване на образованието и неговото обезпечаване, тъй като средствата, финансирани от държавния бюджет, са изключително ниски и недостатъчни в съпоставка с европейските", заяви председателят на Студентския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com