СУ използва неефективно и не по предназначение средства за научна и учебна дейност

1996
СУ използва неефективно и не по предназначение средства за научна и учебна дейност

Университетският фонд за стратегическо развитие (УФСР) на Софийски университет "Св. Климент Охридски" е финансирал проекти през периода 2013-2014 г. за 43 023 лв. Сумата е едва 1,3% от събраните 3,4 млн. лв. във фонда. Това става ясно от доклад по одит на Сметната палата, обхванал периода 1 януари 2013 - 30 юни 2015 г.

Според Сметната палата дейността на създадения фонд е нефективна. Фондът не е осъществил определените му функции за подпомагане развитието на научна, творческа, учебна дейност, развитие на инфраструктурата, ремонтна дейност и др., смятат одиторите.

Неефективност

Става ясно, че през разглежданите от одиторите четири години са одобрени 10 проекта с одобрено финансиране за 640 000 лв. Изпратени са шест пъти повече проектни предложения - 65. Но реално извършеното финансиране възлиза само на 43 023 лв. или едва 1,3 на сто от общо събраните средства във фонда.

СУ: Атаката срещу университета продължава, защо Сметната палата е с друго становище?

Създава се впечатление, че атаката срещу най-авторитетното висше училище в България продължава, доколкото в доклада с оценката на екип...

Освен това са предоставени средства само за два проекта и то не в пълен размер, а оценката за изпълнение на проектите е била само на база извършени плащания, се казва в доклада на Сметната палата.

Изпълнението на проектите през първата сесия 2013/2014 г. възлиза на 27 275,5 лв. или едва 4,3% от одобрените от фонда 640 000 лв. Ниският процент на изпълнение се запазва и през втората проектна сесия 2014/2016 – при одобрени 385 202 лв. по 4 проекта са изплатени 15 748 лв. или 4,1%.

Проектите, за които са извършени плащания, са за ремонта на парковото пространство в кампус "Лозенец" и модернизация на компютърната мрежа на Университетската библиотека.

Дейността на Университетския фонд за стратегическо развитие е оценена като неефективна, тъй като не е изпълнен нито един проект и не са постигнати поставените цели за създаването на фонда, са изводите на Сметната палата. Липсата на критерии и показатели за оценка на проектните предложения в разработените Статути на фонда, е причина за одобряване финансирането на проекти за извършване на ремонтни дейности.

От палата отбелязват, че липсват срокове за отчитане на степента на изпълнение на проектите, както и мониторинг и контрол по изпълнението на дейностите. През одитирания период не са изготвени отчети пред Академическия съвет за дейността на УФСР, и по този начин не е осигурена информираност, с което не са създадени условия за прозрачното изразходване на средствата, е друг извод на Сметната палата.

Сметната палата: Одитът на СУ не дава вярна и честна представа за финансовото състояние

Сметната палата отказ да завери финансовия отчет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 2014 година, съобщиха от Палатата. ...

Средства не по предназначение

СУ получава субсидия спрямо рейтинга на висшето учебно заведение съгласно постановление на Министерски съвет № 121/2012 г., която през 2014 г. е в размер на 6,9 млн. лв., а за 2015 г. възлиза на 6,8 млн. лв. Със средства от субсидията по рейтинг е финансиран и Университетският фонд за стратегическо развитие, като за него отиват 25% от средствата. Субсидията се дава за издръжка на обучението в държавните висши училища в зависимост от комплексната оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда.

Същевременно обаче значителна част от одобрените проектни предложения в периода 2013-2014 са с насоченост към осъществяване на ремонтни дейности. Според Сметната палата това не кореспондира пряко с министерското посатновление и разпределянето и използване на средствата във връзка с подобряване на качеството на обучението. Сред одобрените за финансиране проекти са за ремонт и изграждане на съвременен спортно-рехабилитационен център и модернизиране на презентационна зала АУЛА на Медицинския факултет.

Това поражда опасения, че средства, отчислени от субсидията за рейтинг в УФСР не се използват по предназначение, смятат от Сметната палата.

От палатата препоръчват още да се извърши преглед и анализ на дейността на Университетския фонд за стратегическо развитие, с цел да се установи необходимостта от неговото функциониране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com