Светлин Наков напусна "Телерик", за да създаде софтуерен университет

293698
Светлин Наков напусна "Телерик", за да създаде софтуерен университет

Светлин Наков, мениджър "Технологично обучение" и водеща фигура в създаването и развитието на софтуерната "Академия на "Телерик" напусна компанията. Това съобщи самият той в своя Facebook профил.

"Колеги, напуснах Телерик, софтуерната академия и това, което съм градил през последните 5 години по моя инициатива заради проекта "софтуерен университет", за който имахме принципни различия с ръководството на Телерик.

Разделят допълнителните 100 млн. лв. за образование публично

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова заяви пред БНТ, че е поканила във вторник всички студенти, които желаят, н...

Софтуерният университет за мен е национална кауза, която не мога да изоставя. Не мога да оставя без образование десетки хиляди млади хора. Ще направя софтуерния университет! Ще давам качествено образование безплатно. Ще давам професия и работа на хиляди млади хора

Не мога да разкривам повече детайли за инициативата. Който се интересува от нея, да се регистрира тук: http://softuni.bg/join/. Ще ви изпратя информация в момента, в който стане ясно какво, къде, кога, кой и т.н. Още е рано да обявявам повече подробности", написа Наков.

Само за 1 ден са се регистрирали 1500 души, които искат да учат в този университет, 1600 Facebook приятеля на страницата на университета и 250 доброволци, които искат да помагат безвъзмездно с каквото могат.

"Нямам търпение да си намерим учебна зала и да започваме обученията. Смело мога да кажа, че предстои революция в образованието за софтуерни инженери.", споделя специалистът.

"За сега мога да потвърдя всичко, което пише на сайта (http://softuni.bg): ще има софтуерен университет, който ще предоставя качествено образование за софтуерни инженери, професия, работа в софтуерната индустрия + диплома за висше образование. Ще учим две години програмиране и технологии + една година предприемачество. След първата година повечето студенти ще започнат работа и ще довършват образованието си дистанционно (вечерно време 2-3 пъти в седмицата). В крайна сметка с една година присъствено + две години онлайн обучение ще се взима диплома за висше (който премине всички изпити).

Едно от седем деца не завършва училище

Всяко седмо дете в България не завършва гимназия. 3 от 7 деца на 15 години имат трудност да прочетат и разберат прост текст. 2 от 7 мла...

Ще има безплатен и платен прием – според постигнатите резултати в обученията. Ще има разнообразни специалности (Web, mobile, .NET, Java, Android, system administration, PHP, embedded, …). Ще има много стипендии от софтуерните фирми, включително напълно безплатно висше образование + гарантирана работна позиция за отличилите се с високи резултати. Ще има онлайн прием за хора, които вече работят като софтуерни инженери и искат да си получат диплома за висше образование. Ще има и прием без университетски ангажименти. Ще има безплатни изборни курсове от външни лектори, ще има много екипни проекти и практика. Ще има обучения по личностни умения (soft skills). Ще качваме безплатно видео след всяко учебно занятие. Ще публикуваме всички учебни материали безплатно. Ще създадем качествено образование, достъпно за всички.

Ще си партнираме с цялата софтуерна индустрия – с всички софтуерни фирми. Ще слушаме какво търси пазарът и ще си адаптираме обученията спрямо него. Вече няколко сериозни фирми се свързаха с нас, за да предложат партньорство и да заявят кадри за работа при тях. Една от фирмите има желание да наеме 200 софтуерни инженера през 2014-2015 г. Пазарът е огромен и най-сетне образованието и работодателите се срещат на практика, не само на думи.

Напуснах Телерик по моя инициатива, за да следвам мечтата си: да изградя софтуерен университет, който дава качествено образование за софтуерни инженери, със задълбочени фундаментални и технологични практически умения за започване на работа в софтуерната индустрия, в огромни мащаби (десетки хиляди участници на година) + диплома за висше образование (за да са щастливи мама и тати, че детето има диплома).

Софтуерният университет е първата стъпка от по-смелата ми мечта: България – силициева долина на Европа", заключи Наков.

Защо България връща военното обучение?

От 1 декември в българските училища отново ще има часове по военно обучение. Защо България връща военното обучение? Добре обмислена ли ...

От своя страна "Телерик" разпространи съобщение, че компанията се разделя със Светлин Наков. За ръководството на "Академията на Телерик" ще продължи да отговаря Бойко Яръмов, съосновател на "Телерик" и главен директор "Процеси" в компанията" .

Заедно с това от българският доставчик на софтуерни инструменти и решения обявиха, че имат нова визия за инициативата "Академията на Телерик". "Новата стратегия включва разширяване на фокуса на "Академията на Телерик" от стриктно образователна програма в България към инициатива за развитие на ИТ общността както в страната, така и в Европа", се казва в съобщението.

Снимка: Facebook

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com