Такева: Увеличаваме учителските заплати с до 10%

2614
Такева: Увеличаваме учителските заплати с до 10%
Снимка: БГНЕС

С до 10% ще бъдат увеличени учителските заплати и заплатите на непедагогическия персонал в системата на образованието. Това е договорено и е част от клаузите в новия колективен трудов договор, който ще бъде подписан тази седмица в София, каза в Кърджали председателят на СБУ Янка Такева.

По думите й били договорени и допълнителни плащания в системата, които ще влязат в сила от 1 октомври, но не уточни какви точно ще са те.

Още учители от Варна подкрепиха колегите си заради скандала с отговорите на матурата

След като колегите на преподавателя от Първа езикова гимназия – Драгомир Чанков, го подкрепиха, това сториха и учители от IV ЕГ в...

„Аз съм дълбоко убедена, че държавата шоково трябва да увеличи средствата за образование, за да може да се случи новия Закон за училищно образование. Иначе след две години ние ще отчетем, че той не е добър и пак ще хвърлим вината върху учителя. Което ще бъде фатална грешка за учениците, за децата, за всички”, коментира пред журналисти Янка Такева.

По разчети на СБУ след влизането на новия закон за училищно образование от 1 август до 31 декември 2016 година ще са необходими допълнително 32 милиона лева, които държавата трябва да осигури, за да се случи новия закон, предаде Дарик.

„А в Бюджет 2017 е необходимо държавата да даде 368 милиона лева повече спрямо Бюджет 2016. Водят се много сериозни разговори с участието на МОН и с МФ. Аз не съм оптимист, че ще се отпуснат споменатите от мен средства. Но вярвам, че 50 процента от тях ще бъдат отпуснати, за да могат да се случат наченките на изпълнението на новия закон за училищно образование”, коментира още Янка Такева.

Тя бе в Кърджали за участие в дискусионна среща по въпроси на гражданското образование и ЕС, в която участваха директори на училища, ученици, представители на местната власт и неправителствения сектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com