Такева: За образованието е фатален недостигът на учители по природоматематическите дисциплини

8598
Такева: За образованието е фатален недостигът на учители по природоматематическите дисциплини
Снимка: БГНЕС

Недостигът на учители е трагичен като феномен за българската образователна система. В момента имаме недостиг на учители по природоматематически дисциплини, което е фатално за образованието. Това заяви Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, предаде Фокус.

Тя добави, че това са математици, физици, биолози, информатици и ако се направи експеримент и бъде позвънено в областните центрове, ще стане ясно, че в Кърджали има недостиг на девет математика и осем физика, докато в Разград не могат да намерят двама учители по физика.

КТ "Подкрепа" иска оценка "поведение" за учениците

Оценката на поведението да влиза при балообразуването за приема на ученици в гимназиите след седми и осми клас бала при кандидатстване ...

„Нещата са изключително сериозни. Има недостиг на начални учители, на такива в детските градини, по чуждоезиково обучение. Системата ни е застрашена от гледна точка на това, че след време няма да се задоволят нуждите и потребностите й, тъй като кадровото обезпечаване ще бъде изключително тежко”, подчерта Янка Такева.

Тя посочи, че са набелязани мерки за повишаване на работните заплати, подобряване организацията на работа, по-бързо преминаване в длъжностна степен, по-качествени квалификации, въвеждане на наставничеството, за да може младият учител да се чувства подкрепен, приет от колектива, въведен в реалната училищна среда. „По всички тези мерки се работи изключително целенасочено, особено от Синдиката на българските учители”, каза още Янка Такева.

Очакваме около 64 – 64 500 деца да тръгнат на училище в първи клас, заяви Такева. Тя уточни, че по данни на Националния статистически институт през 2008 година, който е и набора на децата, които ще бъдат първи клас, са родени 72 340 деца. Въпреки това от Синдиката на българските учители реално това ще бъдат 64 000 деца, които ще бъдат първи клас през новата учебна година. Според Янка Такева това се дължи на няколко причини, а именно, че много голяма част от децата са заминали в чужбина с родителите си, други няма да тръгнат на 6 години и половина, а ще изчакат до навършване на седемгодишна възраст.

„Някои имат социално-образователни проблеми, където за тях има специални препоръки на комисиите къде и как да започват своето обучение. В тази посока очакваме 64 000 – 64 500 ученици да бъдат първокласници тази година”, каза още председателят на Синдиката на българските учители.

В 160 училища се проведе поправителна матура по български в София

130 души се явиха на зрелостен изпит по Български език тази сутрин в столичната Професионална гимназия по подемна строителна и транспор...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com