Ученически раници - наръчник на родителя 2021

5506
Ученически раници - наръчник на родителя 2021
Снимка: moliv.bg

Много мислихме по какъв начин най-точно и ясно да Ви помогнем с избора на раница за новата учебна година - 2021/22. С помощта на един от водещите онлайн магазини за раници - Молив.BG решихме насоките за избор на раница да е в зависимост от потребностите.

Основните типове потребности на децата зависят най-вече от две неща: възрастта и ежедневните занимания и интереси. Ако последните варират, то едно е сигурно - всички ходят на училище. И така...

Раница за детска градина

На тази възраст децата нямат необходимост от някакви специални раници с много специални функции. Причините за това са следните: обемът от вещи не е голям - резервни дрешки, бутилка с вода и в по-големите групи по някое помагало. Още не носят учебници, пособия, телефон, ключове и т.н. Като цяло също така ще им се налага и рядко да носят раница за детска градина или ясла, да не кажем никога - възрастен трябва да ги води и взима обратно.

За сметка на това пък, на тази възраст децата много се впечатляват и радват на различни герои от книжки и анимация, на фигури, животни. За това дори една детска раница за градина да има един задължителен параметър, то това е той: да радва детето! Както казахме, обемът, брой отделения и всякакви екстри не са първостепенно важни.

Раница за първи клас

Първи клас, 15 септември - вълнението е огромно, подготовката на детето е основен приоритет за родителите. Ключовият компонент е ученическа раница за първи клас. Тук е момента да помислите в перспектива и да инвестирате малко повече средства с цел по-дълга употреба. Ако няма "инциденти", една качествена раница може да се използва 2-3, дори повече години. Какво имаме предвид. Ясно е, че раницата за детска градина не върши работа. В първи клас учебниците, тетрадките и помагалата не са толкова много, но ще се изненадате (или пък не) как бързичко се увеличават с напредването на класовете.

Смятаме, че най-удачна за първи клас е раница тип "кутия" - с твърди стени и поне 2 основни отделения. Средният и висок клас раници имат ниско собствено тегло, въпреки обема си. Събират и много и малко. В този период - 1,2 клас - децата също не са още толкова самостоятелни, колкото по-късно. Десените и темите са все още детски и шарени.

Тази възрастова група е най-подходяща за използване и на раница-карета (2-3 клас). Препоръчваме да изберете сравнително висок клас, за да останат здрави колелцата и телескопичната дръжка по-дълго време. Удобството да се влачи цялата тежест, вместо да се носи на гръб е несравнимо. Предлагат се (все повече в последно време) и варианти, които са на практика “раница в количка”, т.е. Раницата си има презрамки и може да се носи на гръб и отделно може да се прикрепя към основата с колелата и телескопичната дръжка - използва се в зависимост от необходимостта.

Ергономични раници

За типовете гърбове може да прочетете тук:

 Позиционираме тези раници в сегмента "3-6 клас". Тук нещата стават сериозни - учебници, тетрадки, помагала... децата са самостоятелни, често учебните предмети са в различни стаи, на различни етажи - трябва да носят раницата сами. За това удобствата на една ергономична раница са неоспорими. Раниците за този период трябва да са качествени и здрави - претърпяват буквално брутална експолатация, която включва сядане върху нея, хвърляне и дори настъпване. Десените вече не са толкова "бебешки" и може да изборът да бъде оставен на детето съвсем спокойно.

Тийнейджърски раници

В този период вкусовете се променят, започва да се обръща внимание на модата, формата на раницата, съчетанието с дрехи, обувки и аксесоари, особено при момичетата. Цветовото оформление и като цяло външния вид започват да имат по-голямо значение от броя на отделенията, органайзери и т.н. Ергономията винаги стои като фактор, но тук сякаш също отстъпва пред общото впечатление, което създава тийнейджърската раница и как се вписва в цялостния "аутфит" на детето

Спортни и комбинирани раници

В тази точка ще се спрем на спортни раници, които имат някои от изброените характеристики, но и предлагат нещо повече. Това се определя основно от извън училищните занимания на детето. Има раници, които имат допълнителни държачи за топка, скейтборд или каска. Също така има т. Нар. 2в1, които реално са 2 раници - по-голяма и по-малка и едната се отделя от другата с цип, като и двете са със собствени презрамки. В различни ситуации едната може да остане вкъщи или в класната стая или да се носят заедно. Тук е мястото да обърнем внимание и на торбите тип “мешка” и саковете. Ако заниманието изисква носене на повече дрехи, допълнителни обувки, например спорт (футбол, плуване), тогава комбинираната раница няма да свърши работа. Торбите са най-подходящи, защото имат почти нулеви собствено тегло и обем и могат да се транспортират празни без загуба на пространство. От друга страна един сак за спорт е по-ангажиращ, но за сметка на това предлага най-голямо вътрешно пространство. За самостоятелна употреба са подходящи за по-големи деца (5+ клас).

Уверени сме, че след като прочетохте тази статия, ще бъдете поне малко по-информирани и ще направите верния избор за предстоящата учебна година. Винаги може да се обърнете и към специалистите от Молив.BG за допълнителна консултация.

Пожелаваме успех на всички ученици през новата учебна година!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com