Ученическите екскурзии ще се провеждат само след договор с туроператор

16135
Ученическите екскурзии ще се провеждат само след договор с туроператор
Снимка: БГНЕС

Организираните детски и ученически пътувания занапред ще се провеждат само по договор между туроператор и директора на съответното учебно заведение. Местата за организиране на детските лагери пък трябва да отговарят на куп изисквания - да са снабдени с видеокамери, да разполагат с терени за спорт, танцова площадка и т.н. Това са част от изискванията на новата наредба за детските и ученически пътувания с обща цена, инициирани от детските градини, училищата или центровете за подкрепа на личностното развитие.

Проектът е съвместно дело на министерствата на туризма и на образованието и е публикуван за обществено обсъждане. Темата е изключително чувствителна заради трагедията отпреди 12 г., когато 12 деца загинаха край р. Лим по време на ученическа екскурзия. След това в парламента на няколко пъти се промъкваха лобистки поправки в автомобилните превози, вкл. и текстове, които разрешаваха нощните преходи при пътувания на деца, но бяха спрени с президентско вето, пише в. "Сега".

Предлагат граждански договори за учителите, които водят ученици на екскурзии

Граждански договори за учителите, които водят деца на екскурзии - тази идея се обсъжда в момента сред туроператорите. Промяната може да...

Според наредбата за детския и ученически отдих и туризъм от 1997 г. пътуванията с деца и ученици могат да се организират самостоятелно или въз основа на договор между директора и лице, което има право да предоставя подобни услуги. Занапред обаче лагер, поход, зелено училище, ски ваканция и т.н. ще могат да се организират единствено по договор между лицензиран туроператор и началника на съответното училище или детска градина. Въпросният документ трябва да съдържа куп данни, като вида на използвания транспорт, маршрута на пътуването, местоположението на обекта за настаняване, вида на заведенията, в които ще се хранят учениците, вкл. пакетите суха храна, общата цена и т.н. Договорът ще се сключва след одобрение от началника на регионалното управление по образованието. Ако той каже "да", туроператорът пък трябва незабавно да уведоми агенцията по храните кои заведения за хранене ще се посещават и какви са предвидените за консумиране храни.

За всяко пътуване директорът трябва да осигури писменото съгласие на родителите, както и да проведе инструктаж на учениците. Както и досега, ще е нужен и документ от личния лекар на всеки ученик, удостоверяващ липса на контакт със заразно болен, както и противопоказания за участие в туристическо пътуване до 3 дни преди началото на пътуването. Ако пътуват деца от 4 до 7 години, трябва да има поне по един възрастен придружител на всеки 5-7 деца. Ако пътуващите са ученици от 1-ви до 12-и клас, то организаторът следва да осигури минимум по един придружител на всеки 10-15 младежи. Малчуганите и учениците до 5-и клас ще могат да се настаняват само до втория етаж на туристическия обект, а големите - до 12-и клас - до петия етаж.

Пътуванията може да са както у нас, така и в чужбина (с наземен, воден и въздушен транспорт), като пътешествието с автобус не може да е през нощта (както беше и досега). При пътуване извън страната задължително ще трябва застраховка от туроператора, както и негов представител, който да придружава групата.

Местата, в които се настаняват децата и учениците, трябва да бъдат категоризирани според Закона за туризма и да отговарят на куп условия - да имат обособени спални и тоалетни за момичета и момчета, спалните (с максимум по 4 легла) да могат да се заключват, балконите, парапетите и електроуредите да са обезопасени и т.н. За първи път се въвеждат специфични изисквания за обектите, в които се провеждат детски лагери, като се предвижда те да бъдат детайлизирани с бъдещите изменения в Закона за туризма, по които се работи. Те трябва да са разположени в ограден терен, с минимум два входа, с денонощна охрана и охранителен режим, с видеокамери и др. Местата за сядане в ресторантите следва да са поне 1/3 от капацитета на туристическия обект, тоалетните да са близо до ресторантите, да има помещения за допълнителни дейности, спортно оборудване и спортни съоръжения, танцова площадка, покрити беседки, медицински кабинет с изолатор и възможност за амбулаторно лечение и др.

Масови нарушения на забраната за пътувания на деца с нощни преходи

Туроператори масово нарушават закона и возят деца през нощта. Забраната за това дойде, след трагедията в река Лим, при която загинаха 1...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com