Училищни директори: Държавата трябва да поеме финансирането на бързи тестове в училищата

2309
Училищни директори: Държавата трябва да поеме финансирането на бързи тестове в училищата
Снимка: Getty Images/Guliver

Само преди няколко дни от Министерството на образованието и науката предложиха периодично тестване на училищния персонал. Директори обаче сигнализираха, че такъв разход все още не се поема от държавата. Това обясниха на 119 СУ Диян Стаматов и директорът на 51 СУ Асен Александров.

„Държавата би могла да предприеме необходимите стъпки за закупуване на облекчени тестове. Училищните бюджети не могат да го направят със собствени средства и не би трябвало. Двукратно писмено съм отправил подобно искане. Първия път писах до депутатите в последния парламент, а преди седмица и до образователния министър. Никакви последващи финансови мерки не са предприети.“ Това обясни Стаматов по повод бързите тестове, които се правят само със слюнка и без никакъв дискомфорт при взимане на пробата.

В 51 СУ днес по този начин са били тествани всички преподаватели, а резултатите са били отрицателни. Тестовете обаче са закупени със средства на самото училище. По същия начин е бил тестван и един цял клас, в който през изминалата седмица е имало болен от COVID-19 ученик.

9 от 10 родители трябва да разрешат, за да има масово тестване за коронавирус в училищата

Учениците ще се тестват за COVID-19 поне веднъж в седмицата безплатно, само ако родителите на най-малко 90% от децата в конкретното учи...

Над 600 паралелки са в дистанционно обучение

„От 25 родители 23 се съгласиха. Обяснихме за какъв тест става дума - абсолютно безболезнен, прави се за 1-2 минути от самия ученик, напълни безплатен за тях. Оказаха се отрицателни и сега ние сме спокойни, че това детенце не е заразило останалите. Това е пътят“, допълни той по БТВ радио. Тестовете обаче са били закупени със средства на самото училище, а директорът ще иска държавата да му върне тези пари.

По думите на Александров от миналия петък действа и нова наредба на РЗИ. Според нея, ако учениците и учителят в един клас са носили маски през цялото време, то дори и при положителен проба на някой от тях, останалите не се карантинират, а единствено болният.

„Смята се, че са били в защитена среда. Това е нещо ново и ни изненада и нас“, каза Александров. Именно този клас е бил подложен и на бързите тестове със слюнка, които са доказали, че останалите деца са здрави и те са продължили в присъствена форма на обучение. Директорите обаче сигнализират за друг нарастващ проблем, а именно нежеланието на част от децата и техните родители да се носят маски в училищата.

Дъщерята на актьора Веселин Плачков демонстрира как си прави антигенен тест за да успокои всички родители и ученици (ВИДЕО)

В социалните мрежи актьорът Веселин Плачков публикува видео на порасналата си дъщеря Андреа, която живее и учи в Англия. На кадрите мом...

„Родители започват да пращат типови декларации, че забраняват техните деца да носят маски в училище и това противоречи на Конституцията. Директорите сме поставени между чука и наковалнята. Институциите, от които зависи спазването на мерките, трябва да са по-категорични. Директорите да имаме правото да бъдем по-твърди. Затова не се спазват мерките, защото учениците виждат, че правилата са само на книга“, каза Александров.

По думите на Диян Стаматов подобни декларации се разпространяват в цялата страна и това създава затруднения за училищата.

„Това писмо саботира цялата стройна организация, която се опитваме да правим в тази много сложна ситуация, в която директорите на образователните институции сме оставени сами да се справяме с тази много сериозна криза“, каза той. 

И двамата директори се обединиха около мнението, че учениците трябва да останат максимално дълго в присъствена форма на обучение, защото сме на прага на сериозна образователна криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование