Учителите не готвят стачка, твърди председателят на учителския синдикат

25575
Учителите не готвят стачка, твърди председателят на учителския синдикат

Учителите няма да излязат в ефективна стачка - КНСБ ясно заяви своята позиция по въпроса чрез председателя Пламен Димитров и нашата не е по-различна. Това каза в студиото на „Здравей, България” председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Запитана и за отношението на учителите във връзка с евентуална стачка относно думите на премиера Пламен Орешарски за "седянката", изречени по времето на управлението на Тройната коалиция и неговото отношение сега, Такева обясни, че Орешарски "поне три пъти се е извинил" и е показал поведение на истински министър-председател.

„Имаме социални и икономически искания, които се надяваме да бъдат изпълнени чрез актуализацията на бюджета и повишаване на приходната му част”, каза Такева в сутрешния блок на Нова телевизия

От думите на синдикалния лидер стана ясно, че учителите искат 9,4 млн. лева допълнително финансиране на системата от училищата и детските градини . Парите са необходими до края на бюджетната година за увеличаване на работните заплати в 17% от училищата и 23% от детските градини, които не можаха да го направят от 1 януари поради това, че средствата не достигат, каза още Такева.

„Заедно с председателя на КНСБ Пламен Димитров проведохме среща със Сергей Станишев и г-н Цонев като председател на бюджетната комисия. Имаме уверението, че тези средства ще се намерят в бюджета”, допълни тя, като уточни чрез сумата ще бъде изчислена окончателно през септември", обясни Такева. Тя обаче уточни, че през септември ще има нови преговори, защото може допълнителните средства да не са 9,4 млн. лева, а по-скоро 7 млн. лева.

39 български учители на курс в ЦЕРН

39 учители по физика, астрономия и природни науки ще имат шанса да минат курс в лаборатория на ЦЕРН. Това e шестата програма за обучен...

Председателят на учителския синдикат каза още и че всяка година има учебни заведения, които леко закъсняват с ремонтните дейности през лятната ваканция. През тази година от 150 училища 15 закъсняват с ремонта. Всяка година приканваме училищата да подготвят нещата още от месец май, за да може около 20 август да има приключване на ремонта, да си подготвят учителите програмата, класните стаи, но не всички успяват да се справят, обясни Такева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование