Увеличението на учителските заплати е заложено в делегираните бюджети

48130
Увеличението на учителските заплати е заложено в делегираните бюджети
Снимка: БГНЕС

5-процентно увеличение на заплатите на учителите от 1 юли, което предлагат синдикатите, не е заложено в бюджета за тази година. Но е заложено в делегираните бюджети на училищата и целта е увеличението на заплатите да бъде обвързано с качеството, каза във Варна министърът на образованието Анелия Клисарова.

„Не може да увеличаваме заплатите, без това да е обвързано с качеството на работа", коментира тя. Просветният министър каза, че се правят разчетите и даде уверения, че е гарантирано увеличение на стартовите заплати на младите учители и необходимите 10 млн. лева за сегашните заплати в образованието, като припомни, че миналата година не са достигнали 9.4 млн. лева. „Тази година ги залагаме в делегираните бюджети, за да не се получи този дефицит", каза Клисарова, цитирана от Стандарт нюз.

Изравняват стажа за пенсия на учителите мъже и жени

Стажът за пенсия на учителките трябва да бъде изравнен с този на мъжете учители. Тази препоръка е направила комисията за защита от ди...

Във връзка с подаване на документите за матури, което започна от понеделник, тя увери, че ще има стиковане на графиците и учениците да не се притесняват, че може да има съвпадение на две матури в един ден.

Промени в закона по отношение на изучаването на майчиния език няма да има. Регламентирано е още от 1998 година, че майчиният език се изучава избираемо и ако учениците го изберат, се правят паралелки.

Проф. Анелия Клисарова приветства подписването на договор за сътрудничество между ВВМУ „Н.Й.Вапцаров" и варненската морска гимназия „Св.Николай Чудотворец„ като модел, който трябва да се приложи в работата между средното и висшето образование. Целта на сътрудничеството е кадрите за морския бранш да се подготвят още от ученическата скамейка в 8 клас. Знаковата гимназия във Варна подготвя ролеви и мотористи, които могат да продължат образованието си в морската Алма матер.

90 на сто от завършилите ВВМУ още първата година вземат сертификати в ИА „Морска администрация", а 70 на сто започват плаване към чужди компании.

Допълнителни длъжности в училище ще облекчат учителите

Въвеждането на допълнителни длъжности в училище и регулирането на норматива би облекчило работата на учителя. Това каза в интервю за БГ...

10000 души офицерски състав е регистриран в момента със сертификати за плаване, посочи зам.-началникът на училището кап. I ранг доц. Калин Калинов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com