Военно обучение и джендър идеология: Янка Такева и Георги Богданов в лют спор за образованието

27819
Военно обучение и джендър идеология: Янка Такева и Георги Богданов в лют спор за образованието
Снимка: БГНЕС

Голям спор в ефира на БНТ заради образованието и какво трябва да е залегнато в учебните часове заформиха гостите на Георги Любенов – Янка Такева от синдикатът на българските учители и Георги Богданов от „Националната мрежа за децата“. Повод за скандала им бе въвеждането на военно обучени от една страна и джендър обучението от друга.

“Става въпрос за учениците, които са 10. и 11. клас, които вече са юноши и не са деца. Всяка образователна система възпитава децата в гражданственост и такова нещо ние имаме още от детската градина”, заяви Янка Такева.

Янка Такева: МОН изпуска контрола на образователната система

Председателят на Съюза на българските учители (СБУ) Янка Такева бе категорична, че МОН изпуска контрола над образователната система във...

Учениците в 10. и 11. клас вече имат натрупани знания по гражданственост и трябва да минат и такова обучение по няколко причини, една от които е как да опазват собственото си здраве, както и това на близките и на обществото като цяло, продължи тя и допълни: “Тази национална програма, която е изключително важна и се приема от учениците с голямо удоволствие, приема се и от родителите. Вече трета година 83 учебни заведения участват в тази национална програма”.

За Георги Богданов предлаганото е “една твърде остаряла пропагандна теория”. “Какво е “защита на Отечеството”? Това е термин от военната пропаганда, който идва да каже, че се внушава на децата, а не им дава възможност да мислят и да разсъждават по темата. Изключително важно е да не се внушават неща на децата, а да мислят, да разговарят и да участват заедно в процесите. Предлагането в тази наредба е изключително неприятно, защото води до много сериозни проблеми в образованието”, подчерта той. "Не може едни хора от запаса да влязат от септември в българските училища и 8 часа да учат децата", посочи Богданов и попита Такева „дали говори от позицията на синдиката, или от тази на Движение "Русофили", от които също е член".

От своя страната Такева контрира Богданов като го попита кой му плаща, но уточни, че няма да каже "за да не го излага". "Що се отнася до НПО-тата, които си изкарвате хляба финансирани и търсите някакви кусури на семейство и на образование, направете го, направете го умно", каза още тя.

"Ние се финансираме от дарения, членски внос, а не от държавния бюджет. Военното образование, което е толкова важно, защо да не научим децата да разглобяват калашници още в детската градина", отговори й той. "Много професори станахте за това образование, много ви вади очите", контрира го Такева.

Георги Богданов: Конспирациите стават повече по време на пандемия

"На практика целият свят е във война за умовете и сърцата на хората“, коментира в „Преди всички“ Георги Богданов, изп...

Георги Любенов се опита да вземе думата: "Аз слушам разговора със захлас", отрони той, но гостите минаха на темата за джендър обучението. Такева посочи, че родители са ѝ споделяли, че заради него се страхуват сутрин децата им като излезнат момчетата дали ще се приберат момичета и момичетата - момчетата. Самата тя обаче обяви, че няма притеснения от подобно образование. „Нашите деца трябва да учат всичко, което животът предлага, това е част от живота“, каза Такева.

Тук Богданов се съгласи с нея. „Това образование трябва да бъде част от образованието, това не е джендър идеология, това са глупости на една партийна функционерка. Децата са си деца, на първо място е важно външното оценяване. Нека оставим децата да бъдант деца, далеч от синдикати и партийни функционери“, заяви в заключение той.

Такева завърши с въпрос: "Защо тези НПО-та така яростно защитават обезродяването на България?".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Пътеводител за родители: 6 частни училища в София с визия за бъдещето на децата

Наши ученици с пълен комплект медали от олимпиада по химия в Китай

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com