X
 
 

Всяка година близо 240 наши студенти заминават да учат в Русия безплатно

2509 4
photo of Всяка година близо 240 наши студенти заминават да учат в Русия безплатно
Снимка: БГНЕС
Между 220 и 240 български студенти годишно имат възможността да получат безплатно висше образование в Русия, като броят на желаещите да учат там непрекъснато нараства. Това обяви на пресконференция завеждащият отдел „Образование“ в Руския културно-информационен център Константин Пеев, предаде БГНЕС.

Пеев представи програмата и условията, по които завършили средно образование, бакалавърска или магистърска степен, както и специалисти, желаещи да повишат квалификацията си, могат да се образоват във Федералната република.

Да учиш "Информатика" в България все още предполага най-добри бъдещи доходи

Голямата промяна в българското висше образование е, че студентите по медицина вече са повече от традиционното за много години най-попул...

„В програмата, която съществува от 2013/2014 г. се включват студенти от 140 страни, които се обучават, в която пожелаят специалност – от медицина, химия, инженери, историци до ядрена физика. Над 200 000 чуждестранни студенти се обучават в Русия като с тях общият брой става 5 млн. По програмата RUSSIA.STUDY българските студенти могат да кандидатстват по 650 специалности в около 500 водещи руски ВУЗ-а. Единственото ограничение е, че кандидатите могат да избират между 3 и 6 университета, но не в повече от два във федерален окръг на РФ”, обясни Пеев и добави, че за творческите специалности кандидатите трябва да се явят на събеседване в университета, който ги приема.

Той подчерта, че водещият критерий за прием в техен университет е успехът от дипломата и добави, че кандидатстването става през сайта на програмата. Пеев уточни, че обучението е напълно безплатно, като страната осигурява стипендия за новоприетите и общежитие.

„Програмата дава възможност на кандидатите, които не знаят руски език, да го научат. Те имат време в рамките на 1 година да го усвоят и това отново е напълно безплатно”, подчерта Пеев.

„Ние не искаме да изсмукваме мозъците на България. Програмата е една възможност българите да получат образование във водещ университет в Русия и след това да се върнат в родината си и да приложат наученото, с което да съдействат за развитието на икономиката в страната си”, заяви Роберт Шестаков от Министерството на науката и висшето образование на Руската федерация у нас.

Над 29 млн. лева отиват за ремонти на студентските общежития в страната

Парламентът да гласува допълнителни 29,4 милиона лева за ремонти на студентските общежития в страната. Това беше обсъдено между първо и...

Стана ясно още, че над 60 000 българи са завършили руски университети, а в момента по програмата се обучават 700 нашенци. Дипломите от руските ВУЗ-ове се признават в повечето страни, сред които са Финландия, Испания, Франция, Кипър, Малта, Индия, Китай.

На 11 и 18 февруари водещи руски университети ще представят своите дейности и специалности в София.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Стефан Иванов, новината е истинска. Може да ви се иска да е фалшива, но не е!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Осветяват се младите троляци, продават душичките си за паница леща!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Като теб приятелю
  : 1 !
 • Безплатно обучение в Русия, САЩ, ЕС- статистика 1 Безплатно обучение в Русия, САЩ, ЕС- статистика преди 6 месеца Профил на трол?
  Всяка година близо 240 наши студенти заминават да учат в Русия безплатно, а колко наши студенти заминават на безплатно обучение в САЩ и ЕС. Дайте статистика.
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...