X
 
 

Вълчев: С бюджетната рамка за следващите години ще увеличаваме разходите за дуално обучение

533 1
photo of Вълчев: С бюджетната рамка за следващите години ще увеличаваме разходите за дуално обучение
Снимка: БГНЕС
Имаме ангажимента с бюджетната рамка за следващите години да увеличаваме разходите за професионално образование, включително за дуална форма на обучение.

Това каза образователният министър Красимир Вълчев по време на съвместно заседание на Комисията по образованието и науката, Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по труда, социалната и демографската политика за напредъка по въвеждане на дуалната система на образование.

Икономическата гимназия в Перник въвежда дуално обучение

От следващата учебна година в Професионалната гимназия по икономика в Перник ще започне да се прилага дуално обучение по българо-австри...

„През 2015 г. се работи за въвеждането му по модела на страни с развита система на дуално обучение като Германия, Австрия и Швейцария. През учебната 2015/2016 г. стартира проект ДОМИНО. Въз основа на подписано споразумение между Швейцария и България, представлявана от Министерския съвет, Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на икономиката. С Германия и Австрия нямаме подписано споразумение за осъществяване на дейности в тази област. Сътрудничеството се осъществяваше с обмен на информация и участие в различни семинари и обучения. Целта на проекта ДОМИНО е не просто навлизането на дуалното образование в България по швейцарския модел, а подкрепа на страната да изработи свой собствен, съобразен с историческите и културните традиции“, заяви Вълчев.

По думите му резултатите за периода 2015-2017 г. са 19 града, 32 училища, 49 паралелки, 1134 ученици и 170 форми. Той подчерта, че МОН е поело ангажимента за тази година да предостави допълнителни 300 000 лв. за стипендии, за да се осигури във всички професионални гимназии, за които има интерес от бизнеса.

„Имаме тенденция за разширяване. Знаем, че можем да разчитаме само временно на проекта ДОМИНО и планираме прехвърлянето на бюджетно финансиране на тази политика. Още тази година сме стартирали с допълващо финансиране. Очакваме финансирането от швейцарска страна да бъде концентрирано по определени дейности като разработването на учебни планове и др., но не и преките дейности, а преките разходи, произтичащи от дуалното обучение като стипендии на учениците“, поясни той.

Министър Вълчев посочи, че пилотният проект за дуално обучение в Германия, инициирано от австрийската търговска камара, също е стартирало през учебната 2015/2016 г. в три града и 4 специалности. По думите му в края на 2017 г. в него са включени 404 ученици, обучавани в 6 гимназии, 6 професии в 4 града с 19 фирми партньори. Резултатите в цифрово изражение са 58 паралелки с 1332 ученици в 24 професионални гимназии с прием след 7 клас, както и 31 професионални гимназии с прием след 8 клас. „В подкрепа на системата за дуално обучение са разработени нови учебни планове и програми. Стартирали са партньорства между училища и предприятия за организиране на дуално обучение в професионалните училища. Създава се капацитет на ниво училище и предприятия с обучението на учители и наставници на национално ниво с обучението на национални експерти и екип към дирекция „Професионално образование“ към МОН“, обясни Вълчев и припомни, че е бил основан форум за дуално образование с участието на над 100 представители на държавните институции, професионалните училища, местните власти, работодателските организации, синдикатите и НПО, предаде Фокус.

100 нови дуални паралелки се разкриват догодина

100 нови паралелки за дуално обучение ще бъдат разкрити у нас от следващата учебна година, съобщи зам.-министърът на образованието Дия...

„Разработени са комуникационна стратегия, интернет и Фейсбук страница на проекта ДОМИНО. Факт е, че в последните десетилетия професионалното образование загуби престиж като желан избор от страна на учениците за продължаване на гимназиално образование. С дуалното обучение имаме възможност да мотивираме учениците за включване в системата на професионалното образование и реално да ги свържем с бизнеса и потребностите на пазара на труда“, каза още Красимир Вълчев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Молим, молим, молим 1 Молим, молим, молим преди 11 месеца Профил на трол?
    За какво двуанално обучение щели да увеличават разходите от догодина?!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 24 януари

Овен Не всичко, което блести е скъпоценност, но изкушението винаги е голямо. Сега обаче няма защо да не му се противите. Колкото по-бъ...

Последно в Актуално