Вълчев: Висшето образование в България се провинциализира

7177
Вълчев: Висшето образование в България се провинциализира
Снимка: БГНЕС

Допуснахме висшето образование в страната да се провинциализира. Вече не се сравняваме с водещи университети в света, а с наши. Допуснахме също победа на количеството над качеството. Това заяви в интервю за bTV бившият министър на образованието Даниел Вълчев от Движение "България на гражданите".

"Образованието е концептуален въпрос, а не партиен", подчерта той. "Проблемът е в това, какво реално става в сектора и какви нужди имат учителите", отговори той в коментар на въпрос за обявеното желание на ръководството на МОН да се работи за увеличение на учителските заплати с 10%, което министърът на образованието Меглена Кунева обеща от 1 януари 2017 година, а премиерът Бойко Борисов отрече.

Даниел Вълчев: Обща кандидатура с ГЕРБ ще навреди на РБ

Ако искаме да укрепим наистина Реформаторския блок и да покажем, че сме единни, тогава Реформаторският блок трябва да издигне своя канд...

Вълчев коментира, че "няма нищо по-нормално от това министър да иска да повиши заплатите в собствения си сектор". "Също така няма нищо по-нормално от това министър на финансите и министър-председател да гледат общата стабилност на управлението", допълни той, по повод коментарите на премиера Бойко Борисов за учителските заплати.

Даниел Вълчев подчерта, че "който се захване с министерство на образованието и на здравеопазването, е достоен за уважение". "От мен няма да чуете лоша дума за бивши министри на образованието и на здравеопазването. Меглена Кунева има и капацитета, и знанията, и политическата подкрепа, за да се справи с образованието", каза още Вълчев.

На въпрос за предстоящите президентски избори, Вълчев коментира, че Реформаторският блок ще се яви с единна кандидатура. "Ако не се разберем за кандидатите, причината няма да са имената, а предварителните условия", обясни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com