Външното оценяване след Х клас ще играе ролята на пробна матура

4147
Външното оценяване след Х клас ще играе ролята на пробна матура
Снимка: iStock/Guliver

Резултатът от задължителното национално външно оценяване (НВО) по български език и литература и математика след X клас ще бъде в брой точки, а не с оценка. Това заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в ефира на „Тази сутрин” по bTV по повод предстоящите за първи път изпити. Тя допълни, че на тях може да се гледа като пробни матури.

Причината е, че вече в X клас учениците ще завършват първи етап на средното си образование. По желание те ще могат да се явят на изпити по чужд език и информационни технологии. „Ако постигнат резултат над 60% по чужд език, оценката ще бъде приравнена към нивото им на владеене на езика и ще бъде записана в удостоверението за първи гимназиален етап. По същия начин ще бъде за дигиталните компетентности”, разясни ресорният зам.-министър.

Творба на Радичков - преразказана в помагало заради неуредени авторски права

Неуредени авторски права между издателство и наследниците на писателя Йордан Радичков се оказаха причина децата в 10-и клас да не могат...

Михайлова уточни, че резултатите от НВО в X клас за учениците от Обединените училища ще се използват при формирането на бала им при кандидатстване по допълнителния държавен план-прием.„Това ще бъде първата година, в която завършват изцяло по новите учебни програми. Това ще бъде първата година, в която ще се осъществи допълнителен държавен план-прием. Учениците, които искат да продължат, могат да кандидатстват на училищно ниво”, каза още зам.-министърът на образованието.

По думите ѝ учениците, които са приети в VIII клас със срок на обучение до XII клас, не са задължени да кандидатстват, за да продължат в XI клас – те си остават в същото училище.

„Смисълът на този изпит не е да се формира бал за учениците от Обединените училища, това е допълнителна функция. Основния смисъл на този изпит е да установи нивото на овладените знания и умения. Това е една пробна матура”, заяви Михайлова.

Таня Михайлова коментира евентуалното премахване от програмата за X клас на произведението на Йордан Радичков „Нежната спирала” заради проблем с авторските права.

Учениците знаят все повече за сигурността и вирусите в интернет

Учениците в страната имат все повече знания за сигурността в интернет и защитата от вируси. Това показва анализът на резултатите от таз...

„В едно от учебните помагала е преразказана, т.е. даден е сюжетът на разказа. Смятам, че е редно да се учи Радичков и не можем да лишим нашите ученици от това да изучават български автори и писатели, които са знакови не само за българската литература”, посочи Михайлова.

Зам.-министърът на образованието добави, че учениците могат да намерят начин да прочетат разказа, въпреки че той не е в учебника. „Тези авторски колективи, които са тръгнали към варианта да преразказват, поне дават сюжета на учениците. За мен по-важно е да се провокират учениците да четат”, коментира Михайлова. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование