X
 
 

Външното оценяване след Х клас ще играе ролята на пробна матура

1593 2
photo of Външното оценяване след Х клас ще играе ролята на пробна матура
Снимка: iStock/Guliver
Резултатът от задължителното национално външно оценяване (НВО) по български език и литература и математика след X клас ще бъде в брой точки, а не с оценка. Това заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в ефира на „Тази сутрин” по bTV по повод предстоящите за първи път изпити. Тя допълни, че на тях може да се гледа като пробни матури.

Причината е, че вече в X клас учениците ще завършват първи етап на средното си образование. По желание те ще могат да се явят на изпити по чужд език и информационни технологии. „Ако постигнат резултат над 60% по чужд език, оценката ще бъде приравнена към нивото им на владеене на езика и ще бъде записана в удостоверението за първи гимназиален етап. По същия начин ще бъде за дигиталните компетентности”, разясни ресорният зам.-министър.

Творба на Радичков - преразказана в помагало заради неуредени авторски права

Неуредени авторски права между издателство и наследниците на писателя Йордан Радичков се оказаха причина децата в 10-и клас да не могат...

Михайлова уточни, че резултатите от НВО в X клас за учениците от Обединените училища ще се използват при формирането на бала им при кандидатстване по допълнителния държавен план-прием.„Това ще бъде първата година, в която завършват изцяло по новите учебни програми. Това ще бъде първата година, в която ще се осъществи допълнителен държавен план-прием. Учениците, които искат да продължат, могат да кандидатстват на училищно ниво”, каза още зам.-министърът на образованието.

По думите ѝ учениците, които са приети в VIII клас със срок на обучение до XII клас, не са задължени да кандидатстват, за да продължат в XI клас – те си остават в същото училище.

„Смисълът на този изпит не е да се формира бал за учениците от Обединените училища, това е допълнителна функция. Основния смисъл на този изпит е да установи нивото на овладените знания и умения. Това е една пробна матура”, заяви Михайлова.

Таня Михайлова коментира евентуалното премахване от програмата за X клас на произведението на Йордан Радичков „Нежната спирала” заради проблем с авторските права.

Учениците знаят все повече за сигурността и вирусите в интернет

Учениците в страната имат все повече знания за сигурността в интернет и защитата от вируси. Това показва анализът на резултатите от таз...

„В едно от учебните помагала е преразказана, т.е. даден е сюжетът на разказа. Смятам, че е редно да се учи Радичков и не можем да лишим нашите ученици от това да изучават български автори и писатели, които са знакови не само за българската литература”, посочи Михайлова.

Зам.-министърът на образованието добави, че учениците могат да намерят начин да прочетат разказа, въпреки че той не е в учебника. „Тези авторски колективи, които са тръгнали към варианта да преразказват, поне дават сюжета на учениците. За мен по-важно е да се провокират учениците да четат”, коментира Михайлова. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Зрелостниците в 12. клас вузовете ги приемат още януари месец, 4 месеца преди матурите! КОЙ пък и защо да му пука за матурите?!?!
  • Октомври 1 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
    СИСТЕМАТА ПОРАЗЯВА И УБИВА. СИСТЕМАТА НА ИЗМАМНИКА И БЮРЮКРАТА. ТОВА Е ЧАСТ ОТ ПОЗНАТАТА СИСТЕМА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ПАРИ И ЗА ТОВА И СЕ ПРАВИ и в случея това ще бъде някаква фирма на някакъв гербераст , а пък той ще си дава комисионната където трябва. Ами външна фирма организира движението на влаковете на Бдж. Как ли са се движили влаковете преди това ? Целият този УРОДЛИВ ОБРАЗ на социалино/икономич виж още ›› ески отношения има един стилизиран образ. И това и лидето на самият борисов бойко М.
Последно в Актуално