Забраняват смартфоните в училище?

13620
Забраняват смартфоните в училище?
Снимка: iStock/Guliver

Във Франция се очаква да се забрани със закон носенето на смартфони в училище. От септември ще се наказва всеки ученик, който наруши забраната. Забрана има и в Гърция. Готови ли са и българските училища да последват този пример?

Днес все повече деца в най-крехка възраст разполагат с лични мобилни телефони. В развитите страни данните са стряскащи – 9 от 10 деца имат смартфон или таблет.

280 са свободните места за седмокласници в училищата в Габровско

280 са свободните места за седмокласници в училищата на територията на област Габрово след второ класиране. Това съобщиха за Радио &bdq...

И у нас – 97% от българчетата използват интернет през мобилните си телефони, по няколко часа на ден, а и училищата им предоставят тази възможност, защото почти половината от тях разполагат с безплатна Wi-fi връзка, показва проучване на bTV. Дo края на годината всички 2400 училища ще предлагат тази услуга, за която кабинетът ще отпусне 11 милиона лева. След като безплатният интернет стане факт в училищата, министерството ще ограничи ползването му само до сайтове с образователна цел.

У нас от 3 години законът забранява единствено да се говори по телефона по време на урок.

"Ние, преди Франция и Гърция, сме забранили употребата на телефони в час, но същевременно вървим към това децата да познават различните устройства и да ги използват", каза Евгения Костадинова, експерт в МОН.

Ани Павлова е ученичка в 11 клас. Има смартфон от 5 години. Случвало се е да го ползва и по време на час.

Три нови професионални паралелки ще има във великотърновски училища

Три нови професионални паралелки ще има във великотърновски училища, ученици се набират за други две. Това каза за Радио „Фокус&l...

„Когато учителят не може да ни привлече вниманието, просто всички прибягваме към смартфоните си, защото ни е скучно и искаме нещо да се разсеем”, казва Ани. Тя не си представя всекидневието без телефон и според нея подобна забрана като тази в Гърция и Франция ще бъде твърде крайна.

"Не ми се струва редно. Трябва да се чуваме с близки и с познати, да им казваме къде сме, какво правим", смята момичето. Родителите също не подкрепят подобна крайна мярка.

"Важно е децата да имат телефоните в тях и когато усетят, че имат нужда, да могат да си послужат с тях, да се обадят на родителите си. Естествено, звънене по време на час е абсолютно недопустимо. Те трябва да знаят кога е редно да ползват телефоните", заяви Антоанета Василева от Асоциация "Родители".

В столичното 119-о училище вече 5-а година взимат телефоните на малките ученици в началото на часа и ги поставят в специални кутии. За големите ученици обаче смартфоните са позволени, но с образователна цел.

4591 младежи са подали заявление за матура по БЕЛ през август

4591 младежи са подали заявление, че желаят да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература на сесия август-септе...

"Когато учителят има за цел определена образователна игра, при която може да се използва телефона, ползваме телефона. Бъдещето на всички ни е в дигиталното пространство. Поколението в училище без телефон не може да живее. Тази забрана означава дистанциране на поколенията", коментира Диан Стаматов, директор на 119-о Су "Акад. Михаил Арнаудов".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com