Захари Карабашлиев: Има ли нещо по-важно от образованието?

5685
Захари Карабашлиев: Има ли нещо по-важно от образованието?
Снимка: Личен профил във фейсбук

Рекордни резултати показаха седмокласниците на тазгодишните изпити по български език и литература и математика. Децата се представиха отлично, с най-добър среден успех за последните три години. Оказа се, че има и трима пълни отличници, един от които е възпитаникът на Софийската математическа гимназия Лъчезар Вълев.

Постигнах го с доста труд и учене. По математика - уча в такова училище, така че със сигурност бях доста добре подготвен. По български обаче не очаквах да се справя толкова добре“, каза седмокласникът.

Българче е най-добрият математик сред децата в света

Лъчезар Томов от Бургас е най-младият златен медалист по математика в света. Днес той вече е във втори клас - 3 години след големия усп...

В ефира на bTV той се срещна с автора на разказа "Череши", който беше текстът за преразказ на Националното външно оценяване тази година, Захари Карабашлиев.

„Още когато ни пуснаха текста за слушане, ми се стори доста труден, имаше сложни описания и беше дълъг, трябваше да се запомнят много неща, но пък си направих план и успях да преразкажа горе-долу всичко“, спомня си Лъчезар. Авторът е бил изненадан от реакцията на някои родители, според които разказът е бил твърде тежък за седмокласниците.

Продължаваме да подценяваме своите собствени деца и образованието като цяло. Трябва да имаме повече доверие в тези млади хора, за да могат те да растат. Във всяко нещо, което правиш обаче, е важно да имаш добър учител, така че - нашата борба сега е да подобрим нивото на учителите, за да може децата да се справят по-добре, но не и по-лесно, каза Карабашлиев.

Седмокласникът подкрепи твърдението, че в живота на един млад човек трябва да има и трудности, защото "лесното не е интересно".

Дренчев: Българските деца се представиха блестящо на турнир по математика, ние кога ще им създадем условия за реализация?

Българските деца се представят блестящо и на 9-тия турнир за Европейската математическа купа. Във възрастова група 8-10 клас с максимал...

Впечатлен от срещата си с ученика, Карабашлиев похвали родителите и учителите му във Фейсбук и отчете още веднъж важността на образованието.

Ето какво написа той:

"Много мила среща тази сутрин в bTV с един истински отличник Лъчезар. Разговаряхме за разказа ми "Череши", който се падна на изпита на седмокласниците тази година, за децата, които продължаваме да подценяваме, за "какво е искал да каже автора", за чужбина и България.

Образованието... Има ли нещо по-важно от това? Има ли по-добър международен паспорт от него? По-добра инвестиция в страната? Браво на родителите на Лъчезар и учителите му от Софийска математическа гимназия. Напред!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com