Закриват Помощното училище в Асеновград

14591
Закриват Помощното училище в Асеновград
Снимка: Actualno.com

Закриват Центъра за специална образователна подкрепа „Свети Архангел Михаил“ в Асеновград. Институцията е позната на асеновградчани, като Помощно училище. В него могат да се обучават деца със специални образователни потребности. Предоставя педагогическа и психологическа подкрепа. Извършва се диагностична, рехабилитационна, корекционна и терапевтична работа с деца и ученици, съобразно потребностите им. Независимо, че подрастващите са записани в конкретно училище или Професионална гимназия, през цялата учебна година те посещават и се обучават по индивидуален учебен план в Центъра за специална образователна подкрепа в Асеновград. На учениците, посещаващи институцията, са осигурени сутрешна закуска и обяд.

Безплатни са учебниците и учебните помагала, както и транспортът с училищен автобус - от вкъщи до Центъра и обратно. В училището функционира компютърна зала с достъп до интернет. Институцията е държавна образователна структура и ще бъде закрита със Заповед на министъра на образованието и науката, издадена на 22.01.18 г. Затварянето се осъществява по мотивирано предложение от началника на Регионално управление на образованието-Пловдив и становище на експертна комисия. В министерската Заповед е посочено, че причината за закриване на Центъра за специализирана образователна подкрепа в Асеновград е „намаляване броят на учениците под нормативно определения минимум“.

С 45 000 лв. ремонтират конструкцията при тунела в Асеновград

Опасни ламарини висят от тавана на мини тунела при сградата на Централна поща в Асеновград. За саморазрушаващата се конструкция алармир...

Освен това, в докладна записка, предложена през месец февруари към асеновградския Общински съвет, се посочя, че сградата не отговаря на необходимите архитектурни изисквания. А „ремонт и преобразуване е нецелесъобразно, предвид неподходящата локализация и възраст на постройката, както и липсата на канализация и възможност за изграждане на вътрешни санитарни възли, отговарящи на съвременните изисквания“. Към момента децата и младежите, които се обучават там, са общо девет. Една от целите на Центъра е изграждане на децата като пълноценни личности, с възможности за професионална реализация. Идеята е да бъде осигурена среда, в която подрастващите да се чувстват обичани, защитени и сигурни. Оказва се подкрепа, както на тях, така и на техните семейства. Последствията, след закриване на Центъра, ще бъдат предимно за подрастващите асеновградчани и техните родители. Децата ще продължат образованието си в нови за тях специализирани училища.

Вероятно, те ще бъдат пренасочени към други учебни заведения за ученици със специални образователни потребности на територията на областта. Т.е., ще се наложи децата да пътуват, за да бъдат подпомагани в обучението си. Вследствие на издадената Заповед, възникват много въпросителни, на които все още няма отговор. На този етап не става ясно дали за учениците отново ще бъде осигурен безплатни храна и транспорт до съответното училище? Дали ще продължат да се обучават по същата учебна програма, или ще се наложи да се включат към нова? Дали всички ще посещават едно и също училище, или ще се наложи да бъдат в отделни? И дали педагогическият персонал и директорът също ще бъдат пренасочени към други институции, или ще бъдат освободени? Съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, след закриването, сградата следва да бъде преобразувана и съответно – ползвана за цели, свързани с образованието, здравеопазването, социалните дейности.

В случай, че за период от две години не е идентифицирана обществена потребност от точно такива услуги, имотът може да се ползва и по други направления. Засега не е ясно каква ще бъде съдбата на точно тази сграда. Според Заповедта на министъра, Центърът за специализирана образователна подкрепа „Свети Архангел Михаил“ в Асенoвград се закрива от 01.07.18 г., като предложението бе прието от общинските съветници в града, по време на редовната февруарска сесия на местния парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com