Зам.-министър се съмнява, че учениците са достатъчно умни да си купят матурите

785
Зам.-министър се съмнява, че учениците са достатъчно умни да си купят матурите
Снимка: БГНЕС

Изтичане на отговори на матурата по български език и литература от МОН не е имало, а по-скоро паралелно матурата е решена и чак тогава има разпространение. Предположението се базира на това, че отговорите са почнали да пристигат около час след началото на матурата т.е. има технологично време, най-вероятно за подготовка.

Около един месец отнема купуването на матурата – за да намериш източник, който да оцениш като достоверен, споделя репортерка, която си е организирала купуване на изпита. При 40 въпроса журналистката от Нова телевизия е получила 32 верни отговора – т.е. може би оценка от около 4,50. Останалите 8 отговора просто не са пратени - за липсващите отговори е имало извинение от източника, добави тя. Същото се е случило и при журналист от БНТ. Цената е 350 лева за изпращане на отговори по мобилния телефон. Ако не се чува, получаващият отговорите потупва по слушалката. Профилът във Facebook, от които се прави контакт, е на Вени Савова. Момичето е от Пловдив и е било задържано от полицията.

Заради преписване 33 работи са анулирани на матурата по български език и литература

33 работи са анулирани по време на задължителната матура по български език и литература днес. От тях 19 са анулирани заради преписване,...

Доста е трудно и трябва предварителна подготовка – репортерката ви е оправен човек и е имала сериозна подготовка, но дали така е за всеки ученик, реагира зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Той добави, че ако няма мерки срещу преписване, то щяло да се прави поголовно. Със сигурност на някои места има недобронамерени хора сред учителите и квесторите, но аз си представям ученик от малък град, излязал от стаята, прибрал се вкъщи и вече пращащ отговори. 32 отговора спокойно могат да се запишат на ръката, смята Стаматов. Той не обясни обаче как се постига толкова висока успеваемост – 32 от 32 верни отговора.

Не бива да се слага петно върху организацията на матурите – много хора работиха, а две разследвания сега карат родителите да се съмняват, че пак има теч. Ако това е излязло от учител, много лесно може да се установи от МВР, смята Стаматов.

В края на разговора той беше притиснат - след като има датчици за засичане на мобилни телефони на матурите, те всъщност ползват ли се? Стаматов призна, че никой е нямало да провери репортерката и да я хване, че влиза в класната стая с телефон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование