Завръщането на героите - медалистите математици пристигнаха в София

71783
Завръщането на героите - медалистите математици пристигнаха в София
Снимка: БГНЕС

Часове преди настъпването на Новата година, отборът на Софийската математическа гимназия, който се представи блестящо на Международната азиатска олимпиада по математика за юноши до 16 години, пристигна в София в ранния следобед, съобщи БГНЕС.

На олимпиадата, която се провежда в град Богор на остров Ява в Индонезия, четиримата млади математици взеха много медали. В индивидуалното състезание Христо Попов спечели златен медал със 100 точки. Мария Делякова е със сребърен медал, Виктор Костов и Манол Джамбазов - с бронзови.

Учениците се състезаваха с 32 отбора от 10 държави. В състезанието са участвали два български отбора, освен софийският, другият е от Бургас. Отборите се формират от едно училище. При подбора се явяват около 18 човека на първата контролна, след нея остават 9, които след ново пресяване остават четирима. Контролите за подбиране на отбора са направени още в началото на октомври и от тогава до 23 декември те решават всеки ден задачи за състезанието.

Бяхме добре подготвени и затова се връщаме с такива успехи, каза спечелилият златен медал Христо Попов. Деветокласникът призна, че е било трудно, но подготовката му е помогнала. През последните месеци са решавали много задачи, а през последните седмици са работили по 8 часа всеки ден. Колкото труд, толкова и талант изисква подготовката по математика, призна още момчето.

Много е трудно, но дължим нашите успехи на учителките, които ни подготвяха и на усилията, които те и ние положихме, каза Мария Делякова, която спечели сребърен медал. Тя призна, че се чувства много добре, напълно удовлетворена и приема наградата като един много хубав подарък за Коледа. И тя призна, че когато се ходи на такова състезание, се полагат много усилия и са имали очаквания, но това, което се случи, ги надхвърлило. Мария е категорична, че математиката й доставя удоволствие. "Когато решавам задачи и усещам математиката и сякаш всичко се свързва заедно. Когато решиш една много трудна задача, удовлетворението, което изпитваш е неописуемо и просто не си представям живота ми без това", каза момичето.

Линка Минчева и Надя Кръстева са учители в СМГ, те не преподавали на децата в училище, но са се занимавали с отбора в последните два месеца. "Подготовката на един отбор и отличното представяне за едно такова състезание години труд и децата са започнали преди 5 години да се подготвят - това е резултатът от техния труд и ние просто успяхме последните два месеца да ги вкараме във форма, така че да се представят добре", каза Линка Минчева. Състезанието, според нея, ги стимулира от тук нататък да се представят по-добре на международните състезания, но не знае дали ще ги стимулира да остават в България, а и какво ще изберат от тук нататък след 12-и клас. Образованието ни е на ниво, математиката в България от години има традиции и те се поддържат, казаха и двете учителки. Те от много години работят с ученици, имат отбори и всяка година без изключение се връщат с медали. А иначе благодарение на спонсори децата успяват да пътуват, защото има правилник, че децата не бива да плащат нищо.

Медалистите още не са мислили по въпроса за това дали университетът ще е български или чужд, призна Красимира Попова, която е майка на Христо. Тя разказа, че той се занимавал с математика с удоволствие, така че не е му е тежало. Майката забелязва, че винаги е бил на първите места на такива състезания още като е бил 2-3 клас и затова смята, че е логично да го запише в тази гимназия, където влиза без специална подготовка. Тя се надява пътят му да е математиката и е категорична, че този труд се възнаграждава.

 

Австралийските атлети със строги забрани за консумация на алкохол в Сочи

Австралийските атлети в Сочи ще рискуват да бъдат върнати у дома, ако ги хванат с типичните за пиянство симптоми – клатушкане, за...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование