А всъщност дали е безопасно да се лети с руски самолети? Ето в какво състояние е авиационният парк

1849
А всъщност дали е безопасно да се лети с руски самолети? Ето в какво състояние е авиационният парк
Снимка: Dmitry Zherdin / CC BY-SA 3.0

Руската гражданска авиация е обект на безпрецедентни международни санкции заради нахлуването на руската армия в Украйна. В Русия вече почти две години доставката на резервни части за самолетите е забранена. А и около 500 самолета - почти половината от руския флот - не могат да излитат от руското въздушно пространство. Това е свързано с чуждестранните лизингодатели, които настояват машините да им бъдат върнати.

Пред ДВ експерти споделят, че засега руската авиационна промишленост може да гарантира сигурността на полетите. Нужните резервни части се доставят по различни начини: чрез контрабанда или чрез разглобяване на стари самолети. Но това няма да е достатъчно в дългосрочен план - за да може и след пет години да се покрие търсенето на резервни части и по този начин да бъдат изключени авиокатастрофите, посочват експертите.

Колко са били извънредните ситуации?

Още: "Границите на Русия никъде не свършват": Москва с провокативен билборд до границата с Естония (СНИМКИ и ВИДЕО)

През декември 2023 година в Русия се е стигнало най-малко до четири извънредни ситуации на борда на самолети - отказ на един от двигателите, късо съединение и запалване. По данни на медиите е имало случай на разхерметизиране на пилотска кабина, повреда на двата двигателя при излитане на самолет „Боинг", което е било заснето от пасажерите с техните телефони. При всички тези случаи, за щастие, пострадали няма.

Този вид инциденти в бъдеще обаче ще стават все повече, казва пред ДВ авиационният експерт Александър Ланецкий. Той отбелязва, че всеки самолет трябва да преминава планов ремонт на година и половина. Износените или повредени части могат да бъдат заменяни с компоненти, взети от други разглобени самолети - на руските авиокомпании това им е разрешено официално.

Къде да се ремонтират шаситата и двигателите?

Този вид „авиоканибализъм" може да продължава няколко години, но след това ще се наложат нови доставки, особено при положение, че комплексно ремонтно обслужване на шаситата и двигателите в Русия практически няма, казва Ланецкий. База за ремонт на шаситата има в Иран, но там сроковете за изпълнение на поръчките са седем месеца вместо стандартния един, а и те са със съмнително качество, обяснява експертът.

Още: "Лъгахте за Авдеевка, но и това не спря огромните загуби": Руски войник с любопитни разкрития

Ситуацията с двигателите е още по-проблематична - възможностите за ремонтирането им са ограничени, а и става дума само за два типа двигатели. „И в това отношение има потенциал в Иран, но така не биха могли да се покрият и половината от плановите ремонти на руските авиокомпании", казва Ланецкий.

По данни на изданието „Коммерсантъ", заради проблеми с двигателите за наличните самолети Ербъс авиокомпанията S7 е съкратила своето текущо есенно-зимно разписание с 10-15 процента. „Засега авиокомпаниите се справят, като заменят двигателите с други от нелетящи самолети. Но това е временна мярка, която позволява да се спечелят няколко години, след което проблемът ще стане остър", убеден е експертът.

Кое може да се смята за малка повреда?

На пилотите в Русия им е препоръчано да се отнасят внимателно към авиационната техника, особено към двигателите и шаситата, казва пред ДВ бившият руски пилот Михаил (той моли истинското му име да не се разкрива). Преди около година той е заминал за САЩ, след като е работил около десет години в Русия, включително към шест месеца след налагането на санкциите. Михаил споделя, че в писмата си с препоръки властите съветват да се използва излитане с намалена тяга и незначително да се промени техниката на спиране.

Още: Заради Кримския мост: Русия обяви за издирване топ разузнавача на Украйна

От началото на войната насам е разрешено дребните повреди да не се вписват в дневника - например ако става дума за неизправна тоалетна, разказва Михаил. В такива случаи по правило самолетът продължава полета си, но ако повредата е по-сериозна, „капитанът под никакъв предлог няма да се съгласи да излети, тъй като от това зависи не само животът на пасажерите, но и неговият собствен", посочва бившият руски пилот.

Контрабандно внесени части за 1,2 милиарда долара

Част от авиационните резервни части се внасят в Русия контрабандно. Журналисти от агенция Ройтерс са пресметнали, че от май 2022 година до юни 2023 Русия е купила оригинални детайли за самолети Боинг и Ербъс на стойност 1,2 милиарда долара. Те са били внесени през Таджикистан, ОАЕ, Китай, Киргизстан и Турция.

Контрабандните доставки позволяват да се смекчи влиянието на санкциите, но стойността на „сивия внос" понякога е три пъти по-висока, а производителите на резервни части внимателно проследяват контрагентите си, казва за ДВ авиационен експерт, помолил името му да не се разкрива. Така например в САЩ двама руснаци са заплашени от 20 години затвор за нарушаване на санкционния режим. Както твърди следствието - те са организирали верига от посредници за доставки в Русия на части за Боинг и Ербъс.

Още: 11-и инцидент с руски самолет за декември: Аварийно кацане заради разхерметизация на борда 

За замяна на авиационния парк е нужен четвърт век

Миналата година руската страна успя да се договори с някои западни лизингови компании за изкупуване на самолети - дадено бе съгласие за продажбата на 200 машини. Те бяха пререгистрирани в Русия, което даде възможност част от тях да се използват за международни полети.

Но остават още 500 самолета на лизинг, които Русия или няма пари да изкупи, или преговорите с лизингодателите са стигнали до задънена улица. Ако се окажат извън пределите на страната, тези лайнери могат да бъдат задържани и конфискувани. Със 76 самолета вече се случи точно това - призна неотдавна министърът на транспорта Виталий Савелиев.

По официални данни на транспортното ведомство в Русия се обслужват 1167 пътнически самолета, от които само 200 са руско производство. Руските власти обещават да организират производството на самолети изцяло с руски части: до 2026-а трябва да бъдат произведени 18 самолета МС-21 и над 40 „Сухой" от ново поколение.

Още: НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 14.12. - Путин праща на смърт безброй войници, за да разколебае Запада

Преценката на Ланецкий е, че с такова темпо за пълното обновяване на парка с руски самолети ще са нужни към 26 години. Но трябва да се има предвид и това, че сега средната възраст на самолетите в парка на руските авиокомпании е 15 години. „След десет години така или иначе ще се наложи те да бъдат заменени, а в условията на изолация това е много трудно да се направи", посочва експертът.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа