АНС слухти и в Испания

18715
АНС слухти и в Испания
Снимка: Getty Images / Guliver

Подслушване и на испански граждани - това е най-новият грях на американската Агенция за национална сигурност (АНС). Според BBC АНС е шпионирала 60 млн. телефонни разговори в Испания в продължение на един месец, пише Стандарт Нюз.

Доказателство за това подслушване има в документите, разпространени от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън. Твърди се, че АНС е събирала номерата и местоположението и на двамата участници в разговора, но не и самото съдържание.

В САЩ се готви протест срещу шпионажа

Масов протест и в САЩ - хиляди са заявили готовност да участват в днешния митинг, насочен срещу шпионажа, пише Агенция "Фокус". Просте...

Във Вашингтон е изпратена парламентарна делегация на ЕС, която ще проведе редица срещи с американските власти по темата. Представителите на комисията по граждански права ще разговарят с конгресмени, за да изразят притесненията си и да съберат информация.

До този момент Белият дом е отказал коментар по обвиненията за шпионаж в Испания. Вестниците "Ел Паис" и "Ел Мундо" пишат, че АНС e следяла милиони телефонни обаждания, кратки съобщения и имейли на испанци между 10 декември 2012 и 8 януари 2013 г.

Посланикът на САЩ в Мадрид е бил повикан във външното министерство в понеделник, за да обсъди обвиненията.

В същото време японска информационна агенция предаде на АНС са помолили японското правителство през 2011 г.  да наблюдава оптичните кабели превозващи лични данни през Япония за Азиатско-тихоокеанския регион.

Германия и Бразилия искат резолюция на ООН за подслушването

Германия и Бразилия подготвят проект за резолюция на Общото събрание на ООН, която ще настоява за прекратяване на прекомерното шпиони...

Според агенция Киодо това е било за цел да позволи на САЩ да шпионират Китай - Япония е отказала, позовавайки се на законови ограничения и недостиг на персонал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа